Ансамбъл за старинна и съвременна музика Sete Lagrimas Consort

Ансамбъл за старинна и съвременна музика Sete Lagrimas Consort, Португалия

Ансамбълът е създаден в Лисабон през 1999 от Филипе Фариа и Серхио Пейксото. Названието Sete Lagrimas Consort е взето от сборника с танци на ренесансовия композитор Джон Дауланд, публикувани през 1604, когато той работел в кралския двор на Кристиан IV Датски.

Този ансамбъл събира инструменталисти и певци с различни пътища в музиката, обединявайки ги около концептуални проекти, базирани върху задълбочени изследвания на миналото, но и на иновативни процеси и подходи. В основата на Sete Lagrimas Consort е диалогът между старинната и съвременната музика, в който могат да бъдат чути и елементи от фолклора и джаза.
От самото си създаване ансамбълът започва активна концертна дейност. Изнесли са стотици концерти в цяла Европа и Азия. Представяли са свои проекти на редица фестивали не само в Португалия, но и в Равена (Италия), Валядолид и Убеда (Испания), Лил (Франция), Брюксел и Гент (Белгия), в Elbphilharmonie в Хамбург, на фестивалите за старинна музика в Стокхолм и Прага, и много други.

Имат редица проекти и музикални колаборации, в които смесват старинна музика с фолклор, джаз и world music с участието на гост-музиканти или формации като Мария Кристина Кийр от Аржентина, Майра Андраде от Кабо Верде, Таина от Бразилия и популярни португалски изпълнители като Ана Моура.

Много композитори пишат творби специално за търсения от Sete Lagrimas Consort диалог между миналото и съвремието в музиката – сред тях са Айвън Мууди (Англия), Ендрю Смит (Англия/Норвегия), Жоао Мадурейра (Португалия), който например създава за тях Ламенто заедно с носителя на наградата за литература на името на големия португалски писател Жозе Сарамаго, Хосе Луис Пейксото.

Sete Lagrimas Consort имат записани 14 диска. Европейската музикална критика ги определя като едни от най-иновативните проекти за старинна музика. Техни записи редовно звучат в програмите за класическа музика в много европейски държави.
Те представят Португалия в един от големите проекти на Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) – Euroradio Christmas Folk Music Project и концертът им тогава се излъчва от над 30 европейски радиостанции, включително BBC 3 и France Musique.
От 2018 до 2022 по покана на Люксембургската филхармония Sete Lagrimas Consort създават трилогия от оригинални музикални проекти – „Откривателите”, „Мистериозната принцеса“ и „Стария крал и луната“, които са представени в 54 концертни вечери в продължение на 4 години.

През 2021 ансамбълът се включва в бразилския проект „Ако изплача един океан“, в който има синтез между видео-танц, музика, фотография и изпълнения на живо. През 2022 филмът „Его“, който показва създаването и представянето на нова творба от Филипе Фариа и Серхио Пейското, базирана на една поема от XVI век, печели наградата за най-добър музикален видеоклип на конкурса MiMo в Милано.

По покана на Фабриката за изкуства в рамките на Културния център в Белем, Sete Lagrimas Consort започват поредица от майсторски класове, артистични резиденции и семинари с 9 млади музиканти, представяйки концепцията на своя проект и неговото развитие.

През 2024, 2025 и 2026 ансамбълът Sete Lagrimas Consort ще издаде трилогия с пълно представяне на Cancioneiro de Elvas, португалски ръкопис от XVI век, който е един от ключовите сборници и източник на информация за тази епоха на Иберийския полуостров.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    Филипе Фариа и Сержио Пейшото – вокал, основатели на състава Тиаго Матияш – вихуела Хуан де ла Фуенте – перкусии С любезното съдействие на Посолството на Португалия / Институт Камойш, София Музика на Португалската диаспора. Музика от 5 континента с исторически, лингвистични...