Паганини Ансамбъл Виена

Паганини ансамбъл Виена
Името на Николо Паганини е символ на изключителна виртуозност. Неговото легендарно сценично присъствие неслучайно му спечелва прозвището „цигулар на дявола“. И все пак Паганини е много повече от това – той владее китарата също както цигулката и композира прекрасна камерна музика. Има 250 композиции в различни комбинации – соло, дует, трио, както и квартети за цигулка, китара, виола и виолончело. Великият оперен композитор Росини признава с облекчение, че италианските композитори имат късмет, че Паганини не композира опери, тъй като с таланта си би засенчил всички.

Паганини ансамбъл Виена се е посветил на по-малко познатото творчество на Паганини – неговата камерна музика.Тя е предизвикателство към музикантите, които я интерпретират. Това не са пиеси, композирани за солист и акомпаниращи инструменти– напротив, те изискват максимума от всеки един инструмент.

„Паганини Ансамбъл Виена“ си е поставил висока цел в представянето на тази рядко свирена програма, която дава уникален поглед върху творчеството на Паганини за цигулка, китара, виола и виолончело. Творбите предлагат не само техническа виртуозност и моменти на силна страст, но и пасажи, излъчващи нежност, страдание и радост. Всъщност тези емоционални елементи са от съществено значение за разбирането на музиката на Николо Паганини, който казва „Трябва силно да чувстваме, за да накараме другите да се разчувстват“.

Марио Хосен е основател на “Паганини ансамбъл Виена”. Той е българо-австрийски концертиращ цигулар, смятан за един от водещите интерпретатори на Паганини. Дебютира като солист с оркестър на осемгодишна възраст. Като концертен солист с международно признание е свирил с реномирани оркестри като Academy of St. Martin in the Fields, Симфоничния оркестър “Чайковски”, Брукнер Оркестър, Оркестъра на Миланската скала, Английския камерен оркестър. Сериозен акцент в музикологичните и художествени интереси на Хосен е изследването на творчеството на Паганини. Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini (1749), която му е предоставена от Австрийската национална банка. Предпочитаните от него струни са Vision Titanium Solo на виенската компания Thomastik-Infeld.

Марта Потулска е лауреат на няколко международни конкурса, носител на първа награда от конкурса Йоханес Брамс в Австрия (2007) и от Международния конкурс и фестивал в Блед, Словения (2011), както и на специална награда на Lionel Tertis от Международния конкурс за виола на остров Ман, Великобритания (2006). Тя е активен участник в много международни музикални фестивали като Salzburger Festspiele, Styriarte, Eggenberger Schlosskonzerte, St Gallen Festival, Австрия, Park City Music Festival, в Лас Вегас, САЩ, Международния Suzuki Institute в Солт Лейк Сити, САЩ. Член е на Виенския камерен оркестър, Wien International Soloists Ensemble и ансамбъла Varietas, както и на ансамбъла на Бургтеатър във Виена.

Лиляна Кехайова, четвърто поколение музикант, получава магистърска степен по виолончело във Виенската консерватория при Лилия Шулц-Байрова. Като вдхновен интерпретатор на солова и камерна музика, тя е участвала в много музикални фестивали из цяла Европа. Концертира като солист с оркестъра на Софийска филхармония, Оркестър Mitteleuropa Удине, Северночешка филхармония, Варненска филхармония, Нов симфоничен оркестър, Камерата Орфика и др. Музицира на сцените на Musikverein в Австрия, Athenaeum в Румъния, Rudolfinum’s Dvořák Hall и Smetana Hall в Чехия, Palau de la Musica Catalana в Испания, Зала България. През 2012 е удостоена с голямата стипендия на австрийската фондация „Албан Берг”.

Александър Свете е един от водещите и най-търсените в международен план китаристи в Австрия. Неговото експресивно музициране, усещане за звук и виртуозна лекота радват както критиците, така и публиката. Още по време на обучението си в Консерваторията в Брегенц и във Виенската музикална академия той постига големи успехи в престижни международни китарни конкурси (Хавана/Куба и ARD Мюнхен). Международният му пробив започва през 1991, след като печели I награда на Международния конкурс за китара на Radio France в Париж, най-уважаваното състезание за китара в света. Професор е в Университета за музика и сценични изкуства Виена и е артист на D’Addario, свири на D’Addario Pro Arte Nylon.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.