Емил Иванов, тенор

Емил Иванов е роден в Рим, Италия. Завършва оперно пеене в Музикалната академия в София. На сцената на Софийската опера е неговият дебют като Форесто в операта „Атила“ на Верди.
Започва международната си кариера след спечелване на конкурса „Белведере“ във Виена през 1986 г. Участва в постановки на „Дон Карлос“, „Ернани“, „Тоска“ в различни театри в Германия и Швейцария ( Есен, Дюселдорф, Франкфурт, Санкт Гален, Цюрих и т.н.).

През 1989 дебютира в Италия като Радамес в „Аида“ в Арена Сферистерио в Мачерата, където впоследствие се връща в „Трубадур“ и „Тоска“. През 1990 г. пее за първи път на Арена ди Верона, където през следващите години участва в „Аида“.

През 1991 започва сътрудничество си с Виенската Щатсопер, където в продължение на много години редовно е канен в постановките на „Тоска“, „Трубадур“, „Кармен“, „Аида“, „Травиата“, „Мадам Бътерфлай“, „Борис Годунов“, „Хованщина“, „Русалка“ и други заглавия.

През 1992 е неговият дебют в Метрополитън опера в Ню Йорк като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини. На тази сцена се връща и през следващите няколко сезона.

В периода 1994 – 1997 пее в много от големите италиански театри – в Рим, Флоренция, Болоня, Верона, Мачерата, Палермо, Каляри и други.

През февруари 1997 г. прави дебют на сцената на Ла Скала в Милано в ролята на Енцо от операта „Джоконда“ на Понкиели . Отново в Ла Скала той изпълнява ролята на Андре Шение в едноименната опера на Джордано.

През 2002 дебютира като Карло в „Разбойници“ на Верди в Ковънт Гардън в Лондон, като с това се присъединява към елитната група певци, които са пели на сцените на четирите най-големи оперни театри в света.

Огромният репертоар на певеца включва повече от 50 оперни заглавия от Верди, Пучини, Леонкавало, Маскани, Белини, Джордано, Каталани, Бизе, Дворжак, Мусоргски и др. Тенорът се изявява често и като концертен и ораториален певец.

В дългата си кариера Иванов е партнирал на повечето от най-големите оперни знаменитости като Фиоренца Косото, Мирела Френи, Агнес Балтса, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Мария Гулегина, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Матео Манугуера, Лео Нучи, Николай Гяуров, Руджеро Раймонди. Пял е под палката на световноизвестни диригенти като Клаудио Абадо, Нело Санти, Антон Гуаданьо, Фабио Луизи, Вацлав Нойман, Густав Кун, Владимир Федосеев и много други.

Признание за цялостната творческа дейност на Емил Иванов е седмото място сред всички тенори в класацията на реномираното австрийско списание „Фестшпиле“.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    9 – 14 юли, НУИ Добри Христов Майсторски клас по оперно пеене на Емил Иванов 14 юли, 19.00 Градска художествена галерия Концерт на майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов Майсторският клас по оперно пеене на Емил Иванов завършва с Концерт...