Романтичен концерт

Романтичен концерт във „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ „Варненско лято“

На 26 февруари от 11 часа във Фестивалния и конгресен център млади таланти от НУИ „Добри Христов“ ще поднесат на публиката от всички възрасти пъстър микс с посвещение на месеца на любовта.

Под красноречивото мото “Романтичен концерт” младите таланти от НУИ „Добри Христов“ са събрали за своята въодушевена публика от деца и родители музикални и танцови бисери за новото събитие от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът ще бъде на 26 февруари от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Неделният концерт е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната водеща Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”.

“Ще разкажем на варненските деца една красива музикална приказка, която сме нарекли „Романтичен концерт“ – споделя Румяна Петрова. – Ще преминем през класически пиеси на Моцарт, Бетовен, Равел и Шостакович, вдъхновени от темата за любовта, през тангото на Пиацола и любими филмови теми. Ще погледнем и към романтиката в традиционния български музикален и танцов фолклор. Вярваме, че тази романтична плетеница, която сме подготвили с много вълнение, ще намери път към сърцата на малките слушатели и техните семейства.”

На сцената ще излезе Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов” с диригент Страцимир Павлов, а началото на концерта ще бъде с Моцартовата увертюра „Отвличане от сарая“. Ще последва обичаната българска песен “Я кажи ми, облаче ле, бяло”, в която ще се включи и Детски хор. Испански ритми ще се редуват с български в „Сегидиля“ от Емилио Пухол, изпълнена от Тимур Бакуревич, класическа китара, и “Манду, Манду“ и „Георги отдолу идеше“, изпълнена от Огняна Върбанова – вокал и Божидар Димитров – кавал, с ръководители Женя Райчева и Николай Докторов. Представителен народен хор с диригент Женя Райчева ще изпее „За тебе, моме, ле“, обработка Христо Тодоров, а Кристияна Цветкова – вокал, със съпровод на камерна инструментална група с ръководител Симеон Симеонов ще представи „Яна иде от чешмата“ – обработка Георги Гавазов, аранжимент на Йордан Йорданов (ученик в 11. клас).

Съвременната популярна музикална култура с романтичен дух ще завладее сцената първо с тема от филма „Аладин“ в изпълнение на Представителния духов оркестър с диригент Любомир Александров. Ще последва лиричното танго „Обливион“ на Астор Пиацола, поднесено от квинтет в състав: Станислав Николов – акордеон, Андреа Кирова – цигулка, Виктория Тиганева – виола, Ема Мицова – контрабас, Борис Иванов – пиано. Пиесата “City of stars“ от филма “La La Land” ще изпълнят Ивайло Дамянов и Николета Христова – вокали, и Симона Симеонова – пиано. А превърналата се в модерна класика пиеса ”Somewhere” от мюзикъла на Ленард Бърнстейн “Уестсайдска история” ще бъде поднесена от Представителен младежки хор с диригент Страцимир Павлов. Младежкият симфоничен оркестър ще поеме предизвикателството да интерпретира и една от най-приветстваните от публиката творби на музикалния импресионизъм – “Болеро” от Морис Равел.

За финалната част на концерта на сцената ще излязат възпитаниците на специалност “класически танц” – петокласниците ще изпълнят танца “Амурчета“, а учениците от 9. и 11. клас в специалност “Български танци” – “Свирец-Игралец“. Във вихрения “Валс” на Шостакович, изпълнен от Младежкия симфоничен оркестър, ще се впуснат ученици от 6. клас, специалност “Класически танц”.

Заключителните музикални моменти от този наистина романтичен концерт ще бъдат бравурни с „Триумфален марш“ в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов.

Информация за събитието