„Летящият холандец“

Опера от Рихард Вагнер
Диригент – Светослав Борисов
Режисьор – Вера Немирова
Сценография – Чавдар Чомаков (по Том Муш)
Художник на костюмите – Павлина Ойстерхаус
Мултимедия – Димитър Иванов
Диригент на хора – Надежда МакКюн
Стилова подготовка – Курт Ридл

В ролите:
ХОЛАНДЕЦА – Деян Вачков
СЕНТА – София Солови
ЕРИК – Валерий Георгиев
ДАЛАНД – Гео Чобанов
МАРИ – Калина Жекова
КОРМЧИЯ – Артьом Арутюнов
С участието на ВДЮО при ЦПЛР – ОДК Варна
Хор и оркестър на Държавна опера Варна

Спектакълът е съвместен проект на Държавна опера Варна и ММФ „Варненско лято“.

Рихард Вагнер е автор на либретото и музиката на „Летящият холандец“ – призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. Саможертвата на моряшката дъщеря Сента най-сетне носи покой на душата на бродещия по моретата Холандец.

Седем години след премиерата си в Магдебургската опера „Летящият холандец“ на режисьора Вера Немирова отново намира пристан – този път във Варненския залив. Концепцията е надградена, образите са доразвити, а костюмите и сценографията са актуализирани и интерпретирани по нов начин.

Във варненската постановка режисьорката засяга промените в битието на постковидното общество, в личното и социалното общуване. Шивачките се събират на площада в очакване на моряците, а на сцената се появява „колелото на късмета“, върху което са отбелязани качествата на мъжете. Този забавен фон е напълно чужд на мечтите на Сента. Ако приятелките ѝ имат за идеал мъжки образи, пречупени през призмата на рекламите и спорта, то Сента търси истински и дълбоки чувства, далеч от показността и скоростната селфи-култура на днешния ден. Тя мечтае за мъж, който не прилича нито на баща ѝ, нито на годеника ѝ Ерик. Нейната обсебеност от идеята за спасение на Холандеца не е водеща. Сента търси истинска любов и дълбоки взаимни чуства. Търсенето на тази любов е съпроводено и от желанието да избяга от света, в който живее. Тя се чуства чужда на този свят без съдържание, банален и повърхностен. Жадува за живот и страст, но „вътрешно“, далече от външната показност.

Холандеца е фигура с драматична и мистична биография, разкъсван между различни светове и култури. Своеобразен „матадор“ в борба с природните стихии. Приказността и мистиката на образа обаче са съпроводени и от адаптивните качества на една силно манипулативна личност. Смачканата и похабена булчинската рокля, която той носи като подарък със себе си, разказва за многократните спирки, които е направила. Самият Вагнер казва, че Холандеца е особена смесица от образите на Вечния евреин и Одисей. Макар и проклет да скита во веки веков, една добра сила, един милосърден ангел в лицето на Сента измолва за Холандеца втори шанс от великите сили.

Информация за събитието