Паганини ансамбъл Виена

Марио Хосен – цигулка
Марта Потулска- виола
Лиляна Кехайова – виолончело
Александър Свете – китара

Николо Паганини
Квартет №15 M.S.42
Капричио за соло цигулка “Nel cor piu non mi sento” M.S.44
Соната Concertata M.S.2
Квартет №14 M.S.41

Непознати творби на Паганини представя Паганини ансамбъл Виена

Красива изненада за публиката ще поднесат музикантите от Паганини ансамбъл Виена на 3 юли в Аулата на Икономическия университет – Варна. За пръв път на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще прозвучат неизпълнявани в България творби на гения на цигулката, в които участва и китара. Обещаващото преживяване е част от основната програма на фестивала.

Малко познат факт за широката аудитория е майсторството на Паганини като изпълнител на китара – инструмент, който той владеел със същата виртуозност като цигулката. Затова създава и изящни произведения за китара.

Паганини ансамбълът Виена е създаден от Марио Хосен – виртуозният интерпретатор на творбите на великия цигулар, заедно с утвърдените на европейската музикална сцена солиращи инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело, и Александър Свете – китара.

Четиримата оживяват малко познати и рядко изпълнявани творби, заредени с огромна страст, радост, нежност и страдание. В композициите си за квартет с китара Паганини подлага на изпитание виртуозността на всеки един участник, защото те не са пиеси, композирани за солист и акомпаниращи инструменти, а изискват максимума от всеки един инструмент.

„Паганини Ансамбъл Виена“ си е поставил висока цел в представянето на тази рядко свирена програма, която дава уникален поглед върху творчеството на Паганини за цигулка, китара, виола и виолончело. Творбите предлагат не само техническа виртуозност и моменти на силна страст, но и пасажи, излъчващи нежност, страдание и радост. Всъщност тези емоционални елементи са от съществено значение за разбирането на музиката на Николо Паганини, който казва „Трябва силно да чувстваме, за да накараме другите да се разчувстват“.
В концерта ще прозвучат творбите на Николо Паганини: Квартет №15 M.S.42, Капричио за соло цигулка “Nel cor piu non mi sento” M.S.44, Соната Concertata M.S.2, Квартет №14 M.S.41

Изтегли програмата за концерта

Информация за събитието