Симфоничен оркестър на БНР

Славянски импресии
Симфоничен оркестър на БНР

Диригент Марк Кадин

Солист Лауреат от конкурса за цигулари „Фриц Крайслер“ – Виена 2022

Лазар Николов – Сюита за оркестър
Дворжак – Славянски танци, селекция

Голямата изненада на концерта ще бъде цигулковият концерт. Той ще стане известен в последния момент, когато ще научим и името на солиста. Сигурно е само, че това ще е един от призьорите на престижния конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ 2022 във Виена, който се провежда в момента. Артистичният директор на ММФ “Варненско лято” – виртуозът Марио Хосен, е член на журито на конкурса и ще пристигне във Варна заедно с лауреата солист. В журито на конкурса освен него са едни от водещите солисти – цигулари в света под председателството на големия френски цигулар Жан-Жак Канторов (Франция), Дмитрий Ситковецки (Англия), Сергей Хачатрян (Армения), Игор Групман (САЩ), Сергей Крилов (Италия), Бенямин Шмит (Австрия), ТянгВа (Китай).

Историята на Виенския конкурс за цигулари започва от наградата, която Фриц Крайслер е дарявал всяка година преди 1938 на най-добрия студент по цигулка във Виенската музикална академия. През 1979 г. конкурсът става международен, журиран е от авторитетно жури с участието на Йехуди Менухин и привлича цигулари до 30-годишна възраст от всички страни. Провежда се на всеки четири години във Виенския Музикферайн или Виенския Концертхаус.

Тази година Международният конкурс за цигулка “Фриц Крайслер” отбелязва 60-годишнината от смъртта на Крайслер.
Фриц Крайслер (Виена 1875 – 1962 г. Ню Йорк) още на 10-годишна възраст завършва Виенската консерватория, а две години по-късно е в Парижката консерватория. Има шеметна кариера на всички континенти в продължение на десетилетия и става идол за цяло поколение цигулари – олицетворение на австриец, виенски музикант и артист. Неговата личност носи печата на необикновеното. От историческа гледна точка Крайслер е последният забележителен представител на виртуозите от романтичния период, но в същото време е и един от пионерите на съвременната цигулка на ХХ век. В продължение на две десетилетия Крайслер е най-търсеният и най-високо платен виртуоз в света. Неговите отличителни пиеси за цигулка и днес са обичани и изпълнявани от цигуларите. С богатството, натрупано от своя безпрецедентен успех, Крайслер помага на много хора, изпаднали в нужда, особено на младите виртуози, които се борят за признание. Конкурсът, носещ неговото име, продължава делото на благородния виртуоз.

Тази година за конкурса във Виена кандидатстваха 235 цигулари от 40 страни. До полуфиналите след силна конкуренция достигнаха 18 участници от Китай, Япония, Бразилия, Австрия, Франция, САЩ, Германия, Корея, Швейцария, Русия, Канада, Израел и Молдова.

На 25 септември в легендарната голяма зала на Мюзикферайн ще стане известен носителят на голямата награда. А на 23 септември, в Брамсовата зала на Мюзикферайн журито, председателствано от Жан Жак Канторов, ще покани на сцената шестимата финалисти, които ще се състезават за наградите от 20000, 15000, 10000, 7000, 6000 и 5000 евро. Много допълнителни награди ще включат концертни участия на най-добрите. Един от тези лауреати ще пристигне във Варна за заключителния концерт на Международния музикален фестивал и варненската публика ще бъде първата, която ще посрещне бъдещата звезда, за която конкурсът ще бъде ключ към големите световни зали.

Информация за събитието