Ансамбълът I Solisti Veneti

Ансамбълът I Solisti Veneti е създаден през 1959 в Падуа от Клаудио Шимоне, сам той възпитаник на Димитри Митропулус. Шимоне остава начело на състава до смъртта си през 2018 и под негово ръководство I Solisti Veneti бързо печелят сърцата на публиката по света и високите оценки на музикалните критици със своите интерпретации предимно на музиката на Антонио Вивалди, Томазо Албинони, Франческо Джеминиани, Бенедето Марчело и Джузепе Тартини. Музикантите от този високо оценяван състав са изнесли през годините над 6000 концерта в 90 държави, участват в записите на над 30 албума (CD и DVD) и са свирили на най-значимите фестивали в Европа (само в Залцбург I Solisti Veneti са изнесли 30 концерта). Солисти на ансамбъла са били големите музиканти от последния половин век Мерилин Хорн, Пласидо Доминго, Джун Андерсън, Светослав Рихтер, Ицхак Перлман, Руджиеро Раймонди, Жан-Пиер Рампал, Лучо Дала, Масимо Раниери, Андреа Бочели и много други. Колекцията им от награди включва и Грами (1980), и три Grand Prix du Disque. Записвали са музика към редица филми. Музикалната критика е във възторг от ансамбъла.
Въпреки че основният фокус на I Solisti Veneti е върху италианската предкласика, те изпълняват и творби от следващите периоди в музиката, а над 70 съвременни италиански композитори (включително и Енио Мориконе) пишат музика за тях. През 2008 Венецианските солисти са удостоени с престижния приз „Един живот за музиката“, a Европейският парламент ги награждава със специален плакет на посланици на културата и музиката отвъд границите. Музикантите са обърнати и към младата публика – на състезанието Festivalbar получават 350 000 вота от младите слушатели.

ДЖУЛИАНО КАРЕЛА
Джулиано Карела е международно признат диригент с широк репертоар, вариращ от Джовани Паизиело до музиката на XX век От 2019 е музикален директор, а от 2020 -артистичен директор на I Solisti Veneti.

Дирижирал е многократно в Bayerische Staatsoper в Мюнхен, Berliner Staatsoper, Hamburgische Staatsoper, Wiener Staatsoper, Opéra Comique в Париж, Opéra de Marseille, Opéra du Rhin в Страсбург, Teatro de la Zarzuela и Teatro Real в Мадрид, Liceu в Барселона, Teatro Sao Carlos в Лисабон, Opera de Montecarlo, Opera North в Лийдс, New Israeli Opera в Тел Авив, Teatro Colon в Буенос Айрес, както и Арена ди Верона, Театро Комунале в Болоня, Театро Масимо в Палермо, Театро Карло Феличе в Генуа, Театро Верди в Триест, Росиниев оперен фестивал в Пезаро, Фестивал Мартина Франка, Фестивал Пучини в Торе дел Лаго и на фестивала Белканто в Дордрехт.

Има богат оперен и симфоничен репертоар в цяла Европа.
Карела е записал няколко цели опери като „Сомнамбула“ и критичното издание на „Ернани“ (награда Diapason), записано за Nuova Era, както и редица концерти за Teldec и Erato. Образованието си получава в Консерваторията „Джузепе Верди” в Милано по дирижиране, в Консерваторията „Чезаре Полини” в Падуа по композиция и е удостоен с почетна степен за заслуги в Accademia Chigiana di Siena, където специализира при Франко Ферара.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    Диригент Джулиано Карела Програма Италиански барок – Корели, Албинони, Вивалди С любезното съдействие на Посолството на Италия и Италианския културен институт , София Разкошът на Венеция и музиката на Корели, Албинони и Вивалди – такава е поканата, която отправя към публиката във...