Галин Ганчев

Галин Ганчев (1996) е роден във Варна в семейство на музиканти. Възпитаник на НУИ ,,Добри Христов’’ Варна при Ели Чорбаджийска и Станислава Ставрева. В периода 2002-2010 има над 100 изяви с Варненската детско-юношеска в опери, мюзикъли и оперети.

През 2009 Галин участва в Международен благотворителен концерт в Шрусбъри Скуул (Shrewsbury School) – училището на Чарлз Дарвин. От 2010 до 2015 е редовен ученик там – учи пиано при Питър Брадли-Фулгони и дирижиране и композиция при Джон Мур. По време на обучението си в Шрусбъри печели много награди , сред които Голямата купа за инструменталисти в конкурса в Тръвеглойс (два пъти), III място в соловата музикална категория на Ланголен и приза ,,Млад музикант на годината – 2012” от конкурса на радио БиБиСи Шропшир (BBC Shropshire).
През 2017 участва в откриването на Европейския музикален фестивал във Варна с изпълнение на Концерт № 1 за пиано и оркестър от Ф. Лист, с Варненска филхармония и диригент Мартин Георгиев. Свири и на фестивала ,,Шалом и приятели’’ в Концерт за две пиана и оркестър от Ф. Пуленк под диригентството на Ганчо Ганчев, където си партнира с Дария Йовчева.

През 2019 получава наградата Лилиън Дейвис от Кралската музикална академия за изпълнението на „Апасионата“ от Бетовен, с която представя Академията в конкурса за пианисти на Европейската общност на Лудвиг ван Бетовен в Лондон. През 2018 печели I награда в категорията Клавирен рецитал на Оксфордския музикален фестивал в Обединеното кралство. През 2021 получава наградата на Тънел Тръст Великобритания за изпълненията му с дуото ,,Персей’’ – заедно с цигуларя Антъни Пуун.

През 2021 се дипломира с магистърска степен – пиано при Иън Фаунтин и съпровод при Майкъл Дюсек в Кралската академия за музика в Лондон с отличие.

Последните му изяви включват откриване на Международния фестивал ,,Дни на пианото’’ в Балчик (2021), изпълнение на Концерти за клавесин и оркестър в ре минор от Й.С.Бах BWV 1052 и в ре мажор BWV 1054 (2020,2021), които са дирижирани от самия него, свирейки солистичната партия на пиано, както и участието му в ММФ „Варненско лято“ 2020, където си партнира с Марио Хосен, Теодосий Спасов и Клаудиуш Баран. Записва ,,Апасионата’’от Л. ван Бетовен и ,,Играта на водата’’ от М. Равел в студиото на Радио Варна.

Галин Ганчев е свирил в международно признати зали като Уигмор Хол, Холиуел Руумс, Махънклет, а в България – във Варненска държавна опера, Фестивален и конгресен център Варна, Камерна зала ,,България’’ София. Канен е както солист на Видинска филхармония, Шропширска филхармония, Варненска филхармония, Варненски камерен оркестър. Участвал е в майсторски класове на Майкъл Рол, Евгени Судбин, Татяна Саркисова, Майкъл Фойл, Джак Лийбек, Паскал Девойон, Адриан Брендел, Имоджен Купър. Репертоарът на Галин Ганчев включва над 170 произведения от Барока до съвременни композитори.

,,Това, което прави Галин толкова завладяващ като изпълнител е, че няма нужда да се правят никакви компромиси от страна на слушателя!’’ Ричард Хъдсън

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.