Рино Йошимото

Младата японска цигуларка Рино Йошимото, която взе втора награда на престижния конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ 2022 във Виена, ще бъде очакваният солист на концерта, с който официално ще бъде закрито издание 2022 на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак. Виртуозната цигуларка от Япония ще изпълни заедно с радиосимфониците Концерт за цигулка и оркестър от Хенрик Виенявски №1 във фа диез минор, оп. 14.

Рино вече е пленила публиката в Европа, Америка и Япония. През 2019 г. тя прави своите солови дебюти в Карнеги Хол и във Виенския Музикферайн. Има богат репертоар и е свирила с уважавани симфонични оркестри, сред които са Софийската филхармония, Orchestra di Padova e del Veneto, Италия, и Kobe Philharmonic Orchestra, Япония.

Рино Йошимото учи както при проф. Михаел Фришеншлагер в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, така и при проф. Огюстен Дюме в Музикалната капела “Кралица Елизабет”.

Нейната феноменална музикалност й носи награди от множество международни конкурси за цигулка, включително Международния конкурс за цигулка “Фриц Крайслер” 2018 г., Международния конкурс “Йоханес Брамс” 2017-19 г. и Международния музикален конкурс в Падуа Италия 2018 г. Финалист е на Шанхайския международен конкурс за цигулки и е стипендиант на Rohm Music Foundation за 2020-2021 г. в Япония. Тя има честта да свири пред белгийската кралица Матилда през декември 2020 г.

Рино Йошимото свири на цигулка, изработена от Джузепе Гуарнери през 1697 г., която й е предоставена от фондация Boubo-Music Switzerland.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.