Струнен квартет Дебюси

Тридесет години музика навсякъде, за всеки и за всеки момент. Тридесет години след създаването си струнен квартет Дебюси продължава да музицира със същата страст, споделяйки своите музикални интерпретации с публиката в най-престижните световни сцени в Япония, Китай, САЩ, Канада, Австралия, Русия, Европа. Тези тридесет години еволюция превръщат квартета в ключов играч на международната музикална сцена и му носят много награди, сред които I награда в Международния конкурс за струнен квартет Evian през 1993 г. и Victoire de la musique 1996 (за най-добра камерна музикална група) . Днес професионалното признание на струнен квартет Дебюси е безспорно.

Създаване на мостове към другите изкуства. Водени от ценностите на споделянето и обновяването на артистичните форми, музикантите от квартет Дебюси постоянно изненадват публиката и професионалистите. Те създават мостове към другите изкуства – танца, театъра или дори модерната музика и цирка. Квартет Дебюси защитава силната, открита и жива визия за „класическата“ музика. Признати от своите връстници за разнообразния репертоар и интереса към артистични диалози, членовете на квартета продължават да преследват оригинални идеи за сътрудничество в дигиталните изкуства и слам поезията.

Споделяне на ценности и фундаментални знания. Квартет Дебюси провежда образователни работилници за деца и участва в проекти за работа с различни аудитории (възрастни хора, затворници, болни и др.). Откритите концерти и работилници с публиката позволяват на музикантите от квартета да споделят с всички своята страст към музиката от вчера и днес. От началото на своето приключение през 1990 г. музикантите от квартет Дебюси се ангажират да предават знанията, които са получили от големите майстори, на младите квартети. Те са инструктори в тяхната специализирана образователна програма в Консерваторията в Лион от 2011 г., водят и семинари по време на лятната им академия всеки юли в рамките на фестивала за камерна музика Cordes en balade, който основават през 1999 г. във френския регион Ардеш.

Повече от тридесет записа. След като записва всички квартети на Шостакович, квартетът продължава редовно да обогатява колекцията си, особено с френска музика, два албума с детски стихчета с Филип Русел, транскрипцията на концертите за пиано на Моцарт, включително тяхната версия на известния „Реквием“ на Моцарт за струнен квартет (Decca – Universal Music France). Новите звукозаписни проекти на квартет Дебюси включват първия запис за лейбъла Evidence Classics, с проект, посветен на „Женските героини“ на Шуберт и Яначек, а през последните години и запис, посветен на произведенията на американския композитор Марк Мелитс. Вокалистката Керън Ан се присъединява към тях за запис на лимитирана винилова плоча. Наскоро Квартетът записва няколко пъти с известни имена от света на джаза за Радио Франс. За Harmonia Mundi е високо оцененият им от критиката запис – почит към композитора Клод Дебюси. Вече са налични и саундтраковете на техните предавания Boxe Boxe, Opus и новия Boxe Boxe Brasil.

Информация за личността