Струнен квартет Карол Шимановски

Карол Шимановски квартет в състав: Агата Шимчевска, Роберт Ковалски, Володя Микитка, Карол Мариановски

„Тази Варшавска четворка има превъзходен технически контрол, вродена музикалност и изключително чувство за ансамбъл. В съчетание със задълбочена интерпретация на техния репертоар и сценично присъствие, което наелектризира публиката; квартет „Карол Шимановски“ носи отличителния белег на най-висока класа.“ Paul Cutts, The Strad За своята 25-годишнина квартет Карол Шимановски е с подновен състав: Агата Шимчевска, Роберт Ковалски, Володя Микитка и Карол Мариановски.

Още от основаването си във Варшава през 1995, квартетът се откроява с постоянно търсене на нови предизвикателства. И до днес членовете му са обединени от общо разбиране за музиката, споделено вдъхновение, основано на отдадеността към полската музика и полския композитор Карол Шимановски. Неговата музика, със своята огромна свобода и безкрайни възможности за изразяване, определя голяма част от идентичността на ансамбъла, съставен от музиканти с полски и украински корени.

Музикантите от квартета „Карол Шимановски“ започват своето образование по камерна музика в Хановерския университет за музика и сценични изкуства. Техни ментори са Хато Бейерле, Еберхард Фелц, Уолтър Левин, Алфред Брендел, Сейджи Озава, Бернард Грийнхаус, Фридеман Вайгле, както и членовете на квартетите Amadeus, Emerson, Juilliard и Guarneri.Майсторски клас с Исак Щерн в Ню Йорк, има решаваща роля за развитието на квартета. Следват много награди от конкурси във Ваймар, Хановер, Мелбърн, Осака и Флоренция, участие в проекта „Артисти от ново поколение” на БиБиСи.

Квартетът Карол Шимановски получава голямо признание за своето изследване на музиката на Албан Берг и за премиерни изпълнения на произведения, посветени на квартета. Но те са преди всичко посланици на Струнните квартети на Шимановски, полската и източноевропейската музика, включително Витолд Лютославски, София Губайдулина и Кшищоф Пендерецки – с които квартетът има близки работни взаимоотношения.Това му позволява да влезе в най-високия ранг на международната музикална сцена през следващите няколко години; ангажимент, който е удостоен през 2005 г. с известната „Награда Шимановски“ и през 2007 г. с полския медал на честта. Тази ангажираност с техните музикални корени придобива специален характер през 2008 г. с основаването на Фестивал на камерната музика в Лвов, на границата между Украйна и Полша. По инициатива на квартета, град Лвов, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, се превръща за седем години в място за културни срещи на множество артисти и ансамбли, сред които Гидон Кремер, Хатия Буниатишвили, Олег Майзенберг.

Квартет Карол Шимановски се занимава преди всичко с търсенето на връзка и обмен отвъд епохите и националните граници. Музикантите измислят вълнуващи концертни програми с голям ентусиазъм. Ансамбълът винаги успява да разкрие
многопластовите връзки по интелигентен и вдъхновяващ начин.

Квартетът има впечатляваща дискография. Но тясната връзка с публиката се създава преди всичко в множество концерти на живо, които изнася по целия свят. Квартетът е гост в реномирани концертни зали като Карнеги Хол в Ню Йорк,Уигмор Хол в Лондон, Концертгебау Амстердам, Виена, Musikverein, Берлинския Концертхаус и е участвал на международни фестивали в Rheingau, BBC Proms, Шлезвиг-Холщайн, както и концертни серии в Лос Анжелис, Париж, Лондон, Варшава, Москва, Базел, Пърт.

Във всеки концерт квартетът е отворен към неочакваното и непредсказуемото, към нови импулси и мисли. И така се създава интимна атмосфера, която вдъхновява публиката по целия свят.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.