Франческо Манара

Франческо Манара получава музикалното си образование в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Торино и Scuola Superiore di Musica da Camera del Trio в Триест.

През 1992 г. Рикардо Мути го избира за концертмайстор в Orchestra del Teatro alla Scala и Orchestra Filarmonica della Scala. В тази роля той си сътрудничи с най-великите диригенти по това време. Поканен е като концертмайстор в Accademia di Santa Cecilia, след това и в оркестъра на Баварската държавна опера в Мюнхен и в Кралския оркестър Concertgebauw в Амстердам.

Награждаван е в много международни конкурси, включително „Микеланджело Абадо” в Сондрио (първа награда), „Йозеф Йоахим“ в Хановер, „Антонио Страдивари“ в Кремона, „Л. Шпор” във Фрайбург, „Dong-A” в Сеул, „ARD” в Мюнхен, „Чайковски” в Москва (специална награда), „Награда Паганини” в Генуа (специална награда), CIEM в Женева (първа награда).

Успехът в тези конкурси е началото на блестящата солистична кариера на Франческо Манара, който музицира с над сто оркестъра, сред които Suisse Romande Orchestra, Bayrische Runfunk от Мюнхен, Stuttgart Radio, Hannover Radio, Wiener Kammerorchester, Royal Philarmonic Orchestra, Tokyo Symphony, Sinfonica Nazionale della RAI и многократно с Филхармонията на Ла Скала под диригентството на Рикардо Мути.

През 1998 г. прави своя дебют в Линкълн център в Ню Йорк с Концерта на Бетовен, op. 61. През сезон 2011 е поканен да изпълни концерта на Чайковски с Кралския филхармоничен оркестър в Лондон. Репертоарът му, който варира от Бах до съвременни композитори, включва и 24-те капричии на Паганини и интегрални изпълнения на сонатите и партитите на Бах.
Франческо Манара е основател на камерния ансамбъл „Johannes Trio“, който има награди от Международния конкурс за камерна музика за трио в Триест и на конкурса за камерна музика в Осака и е победител в „Конкурса на гилдията на концертните артисти“ в Ню Йорк. През 2002 г. триото дебютира в престижния Карнеги Хол в Ню Йорк.

От 2001 г. Манара е и първа цигулка на Струнния квартет на Ла Скала. С тях концертира в Италия, Южна Америка, Япония, САЩ, Франция, Германия, Швейцария и Австрия (Моцартеума в Залцбург) и е записвал за Fonè Records с музика на Верди, за списание „Amadeus“, за Decca и Concerto Labels(Наксос). Преподава цигулка в Accademia della Scala и води майсторски класове в Manhattan School в Ню Йорк, Япония, Южна Америка.

Франческо Манара е член на жури на престижни международни конкурси: „Романини” в Бреша, „Наградата Паганини” в Генуа и конкурса „Йоахим” в Хановер. „The Strad“, известното британско списание, го определя като „артист с искреност и дълбочина, готов да покори най-големите сцени по света“.

Той свири на цигулка Giovanbattista Guadagnini от 1773 г.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.