Даниел Внуковски

Канадският пианист от полски произход Даниел Внуковски е израснал в градчето Ниагара Фолс в провинцията Онтарио в Канада. Учил е в Института Пийбоди в Балтимор при Леон Флайшер, в Лондон – Guildhall School of Music при Греъм Джонсън и Ронан О‘Хара, както и в Международната пиано академия на езерото Комо в Италия на майсторските класове на Дмитри Башкиров, Клод Франк. Джон Пери, Фу Тсонг.

Изнасял е концерти в цяла Европа, Азия, в Южна и Северна Америка. Бил е солист на Оркестъра на Полското национално радио, Синфония Варсовия, Уиндзорската филхармония, Филхармонията Артур Рубинщайн и други. Работил е с диригенти като Дейвид Амос, Леон Ботщайн, Ариел Зукерман, Ален Трюдел. Изнасял е концерти на редица фестивали в Полша (Шопен и неговата Европа), Италия (Фестивал на два свята), Аржентина (Шопениана в Буенос Айрес), Китай, Япония, САЩ и Канада.

Освен това, Даниел Внуковски продължава да пътува и да изнася своите специално разработени лекции (съпроводени с рецитал) за музиката на холокоста в университети по цял свят. По време на пандемията live излъчванията на Внуковски достигат аудитория от близо 500 000 човека и са включени в програмите на много престижни радиостанции и списания за класическа музика като BBC Music Magazine.

През 2016 Даниел Внуковски, работейки с виенската организация ExilArte, открива музиката на композитора Карол Ратхаус (1895 – 1954) и започва да изучава и свири неговите творби. През 2019 изпълнява концерта за пиано и оркестър на Ратхаус с Orchestra Now под диригентството на Леон Ботщайн на фестивала в Колежа Куинс, където Ратхаус преподава след като напуска Германия и се установява в САЩ. С Третата му соната Внуковски прави своя дебют в Карнеги хол и получава отлични рецензии от американската музикална критика. През 2023 Даниел Внуковски продължава да обикаля Канада, защото една от неговите мисии е музиката да достига и най-отдалечените територии. В тази връзка той е създател на една специална програма „Piano Six – New Generation”. Той е създател и артистичен директор на летния музикален фестивал в Колингууд.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.
Виенски камерен оркестър Хор и оркестранти на Държавна опера Варна, диригент на хора Надежда МакКюн Хор „Морски звуци“ при Община Варна, диригент Росица Щерева Диригент Педро Халфтер Солист Даниел Внуковски – пиано Солисти Линка Стоянова – сопран Михаела Берова – мецосопран Рейналдо...