Марио Хосен

МАРИО ХОСЕН е цигулар, солист и диригент. Водещ, световно признат интерпретатор и експерт по творчеството на Николо Паганини.

Сред оркестрите, на които е солист, се открояват Лондонската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Виенският симфоничен оркестър, Academy St.Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Оркестърът на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на БНР, Оркестър Брукнер-Линц, Софийската филхармония.

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира като солист на Пловдивската филхармония. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Сред преподавателите му са проф. Михаел Фришеншлагер (ученик на Йехуди Менухин), проф. Жерар Пуле (ученик на Хенрик Шеринг).

Солист и диригент на Виенския камерен оркестър. Артистичен директор на международния музикален фестивал „Варненско лято”.

Записва за италианската звукозаписна компания „Dymanic”, Генуа. Основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, провеждани ежегодно във Виена.

Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger”, Виена.

Удостоен е с много престижни награди. Хосен e носител на наградата „София“ за музика и с наградата на ФМ Класик радио. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка.

Артист е на „Thomastik Infeld”, Виена и брандов посланик на „Пежо”, България.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.
Фестивален бароков оркестър Диригент Владимир Кираджиев Солисти: Софи Дерво – фагот и Пиеро Барбарески – клавесин Програма Барок – Необарок Александер Тансман – Вариации на тема от Фрескобалди Антонио Вивалди – Концерт за фагот ми минор RV 484 от Г.Ф.Телеман – Увертюра...