Бароков оркестър Хелзинки

Диригент и солист Аапо Хакинен – клавесин

Солисти Марио Хосен и Река Силвай – цигулка

Творби от Йохан Себастиан Бах, Карл Филип Емануел Бах, Андреас Кирхоф

Бароковият оркестър на Хелзинки е една от знаковите барокови формации в Европа и в света. През последните 20 години музикантите са спечелили хиляди почитатели на барока със своите неочаквани и често провокативни интерпретации върху познати произведения. Репертоарът на оркестъра, воден от Аапо Хакинен – диригент и солист на клавесин, включва първи съвременни изпълнения на непубликувани или възстановени шедьоври.

Ансамбълът е спечелил уважението и на най-взискателните меломани с революционни постановки на оперите на Монтеверди, Хендел, Хасе. Комбинацията от визионерски програми и блестящи гостуващи артисти запалва по барока публиката от различни континенти, а във Финландия и балтийските страни бароковият оркестър “Хелзинки” се е наложил като музикална емблема на епохата.

Изпълненията им се отличават с емоционалност, красив стил и заразителна жизненост. Във Варна изтъкнатите инструменталисти ще представят свой прочит на творби на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип-Емануел Бах и Андреас Кирхоф.

Изтегли прорамата на концерта

Информация за събитието