Аапо Хакинен

ААПО ХАКИНЕН (1976) учи клавесин в академия „Сибелиус” при Елина Мустонен и орган при Оли Портан. Обучението си по клавесин продължава в консерваторията „Свеелинк” в Амстердам при Боб ван Aсперен (1995-98) и при Пиер Антай в Париж (1996-2000). Голяма роля в развитието му като музикант има Густав Леонард – корифей в изпълнението на бароковата музика на старинни инструменти.

Непосредствено след дипломирането си през 1998 Аапо Хакинен печели втора награда и наградата на Белгийското радио и телевизия на клавесиновия конкурс в Брюж. Удостоен е и със специалната музикална награда на Северногерманското радио и телевизия през 1997 г. за интерпретация на италианска музика.
Аапо Хакинен изнася рецитали в Скандинавия, Холандия, Белгия, Франция, Германия, Англия, Италия, Португалия, Русия, Естония, Словакия, Япония, Мексико. Участва във фестивали като „la Roque-d’Antheron”, Фландърския фестивал, Bachfest в Лайпиг, „Бахови седмици“ в Грайфсвалдер, Musica Аntiqua Нюрнберг, Musica antica в Маняно и др.

Освен като клавесинист, Аапо Хакинен развива активна концертна дейност като камерен музикант и диригент. Има изключително богата дискография – записва за компаниите Aeolus, Alba, Avie, Cantus, Deux-Elles, Naxos, както и за европейски радио и телевизионни компании като DLF, MDR, NDR, WDR, BR, SR, SWR, VRT. Водещ е на радиопредаване по Classic FM във Финландия.

От 2003 Аапо Хакинен е артистичен директор и диригент на Хелзинкския бароков оркестър. Занимава се и с преподавателаска работа в музикалната академия „Сибелиус”. Освен това е директор на цикъла концерти със старинна музика на Музикалния център на Хелзинки, както и на бароковия фестивал Janakkala.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.