Фестивален Бароков Оркестър

Фестивален бароков оркестър
Диригент Владимир Кираджиев
Солисти: Софи Дерво – фагот и Пиеро Барбарески – клавесин

Програма Барок – Необарок

Александер Тансман – Вариации на тема от Фрескобалди
Антонио Вивалди – Концерт за фагот ми минор RV 484 от
Г.Ф.Телеман – Увертюра – Сюита сол мажор
Г.Фр.Хендел – Музика на водата

Концертът се осъществява в партньорство с Италианския културен институт

Програма
Барок – Необарок
Александер Тансман – Вариации на тема от Фрескобалди
Антонио Вивалди – Концерт за фагот ми минор RV 484 от
Г.Ф.Телеман – Увертюра – Сюита сол мажор
Г.Фр.Хендел – Музика на водата

На 11 септември от 19:00 Фестивален бароков оркестър под палката на маестро Владимир Кираджиев ще излезе на сцената в Аулата на Икономическия университет с програмата “Барок – Необарок”. Солистка е Софи Дерво – фагот. Ще прозвучат Концерт за фагот ми минор RV 484 на Вивалди, Увертюра – Сюита сол мажор на Телеман и популярната Музика на водата на Хендел.

Съвременен поглед към барока ще бъдат вариациите на Александър Тансман на тема от Фрескобалди. Концертът ще бъде прекрасна възможност за познавачите да се срещнат с майсторството на един най-ценените в Европа български диригенти – маестро Кираджиев, който още от началото на промените у нас развива своята кариера в музикалната столица на света – Виена. Той е единственият българин, професор по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, първи гост-диригент в Opera na Zamku (Шчечин, Полша), постоянен участник в International Opera Music Festival в замъка Сигулда (Латвия). Още по време на следването си в Софийската консерватория той се включва в майсторски класове при именитите Курт Мазур, Франко Ферара и Карл Остерайхер. Като наложил се оперен диригент, работи през годините с Анна Нетребко, Олга Перетятко, Асмик Григорян, Марсело Алварес, Майя Ковалевска, напусналия ни Камен Чанев, Таня Иванова. Очакваме неговия прочит на старинната музика, който ще бъде събитие за Варна.

Фестивалният бароков оркестър включва музиканти от 12 европейски страни – изявени солисти, които ще музицират заедно в този специално разработен за ММФ „Варненско лято“ проект. Солистка в концерта за фагот и оркестър от Вивалди е младата французойка Софи Дерво, лауреат на престижни международни конкурси, сред които ARD Мюнхен и Beethoven-Ring в Бон. Софи концертира като солист с Виенската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Симфоничния оркестър на SWR Щутгарт, Мюнхенския камерен оркестър, Виенски камерен оркестър, Konzerthausorchester Berlin, Националния оркестър на Лион и др. Изнася концерти в престижни зали като Музикферайн Виена, Берлинската филхармония, Парижката филхармония, Сантори Хол в Токио, Роял Албърт Хол в Лондон и Карнеги Хол в Ню Йорк. Преподавател е в Университета за музика и изкуства във Виена.

Концертът се осъществява в партньорство с Италианския културен институт.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Мнистерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финасовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Гларус – крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варнеско лято“, Фестивал Радар, Queen Elisabeth Music Chapel, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България – Австрийски музикални седмици, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на испания в България, хотел „Черно море“, КК „Св. Св. Константин и Елена“.
Медийни партньори: Генерален медиен партньор – Българска национална телевизия, Българско национално радио, АртВарна, Ти Си Варна.

Информация за събитието
Партньори и Спонсори