Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Камерният състав на великия италиански оркестър ще сложи на 29 април бляскавата финална поанта на пролетния фестивал и ще отвори съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято” 2024

Солисти в концерта събитие ще бъдат маестрото на цигулката Марио Хосен, който ще дирижира оркестъра, и оперната прима Красимира Стоянова.

От днес са в продажба билетите за концерта.

Два варненски музикални фестивала обединяват усилията си, за да поканят във фестивалната столица на България камерния състав на един от великите оркестри на Европа – оркестъра на Миланската Ла Скала. Гостуването на “Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминация на ХХ Европейски музикален фестивал Варна и едновременно с това – първи концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2024.

Създаден през 1778 г., Оркестърът на Театъра на Ла Скала https://www.teatroallascala.org/ е безспорен световен еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар, и всеки гастрол на неговите формации извиква възторжените аплодисменти на публиката. Балансираният мек звук и характерния оперен тембър са отличителни за оркестъра на Teatro alla Scala. В пълен състав оркестърът наброява 135 музиканти. Свързан е през годините с имената на едни от най-великите диригенти на нашето време – Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. “Виртуозите на Миланската Ла Скала” https://www.ivirtuosidelteatroallascala.it/ са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират в най-престижните световни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

“Да бъдем домакини на тези елитни инструменталисти, е чест и отговорност за нас. Те ни се доверяват отново, за юбилейното издание на Европейския музикален фестивал Варна, след като през 2017 г. по наша покана дойдоха за пръв път във Варна – припомня директорът на фестивала Мария Кондова. – С вълнение си спомняме небивалия фурор, който предизвикаха при първото си гостуване и очакваме с нетърпение новата вдъхновяваща среща с тези великолепни музиканти и с брилянтните солисти – маестро Марио Хосен и оперната дива Красимира Стоянова.”

Програмата на концерта е от изящни образци на италианския и немския барок – прочути арии от произведения на Бах и Хендел, и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

Очакванията си за предстоящата съвместна изява споделя проф. Марио Хосен – солист и диригент в концерта и артистичен директор на ММФ “Варненско лято”: Гостуването на аристократичните музиканти от Оркестъра на Ла Скала във Варна е прекрасен пример за това, как синергията на културни оператори от обществения и частния сектор може да направи възможни впечатляващи артистични събития, достойни за всеки от престижните фестивали в Европа и света. ММФ “Варненско лято” – първият и най-дълголетен фестивал в България, подаде ръка на Европейския музикален фестивал Варна в годината на неговото юбилейно 20-о издание, за да поднесем на нашата публика едно незабравимо преживяване. А за мен да представя интерпретация на знаменитите концерти от цикъла “Годишни времена” на Вивалди именно с виртуозите на Миланската Скала е едно пътуване във времето и среща с традицията и корените на ренесансова Италия. Включването в проекта на забележителната оперна прима Красимира Стоянова, чийто вълшебен глас от години екзалтира публиката от сцената на Миланската Скала, ще завърши музикалната картина на този концерт, зареден с патоса и изяществото на най-високите стандарти в съвременното музициране.”