Виртуозна японска цигуларка свири на финала на “Варненско лято” 2022

Рино Йошимото е солистът изненада на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 7 октомври във Фестивалния и конгресен център Варна.

Преди броени дни тя взе втора награда на престижния цигулков конкурс “Фриц Крайслер” във Виена и беше поканена от артистичния директор на ММФ “Варненско лято” проф. Марио Хосен да солира на финалното събитие от програмата на фестивала.
Младата японска цигуларка Рино Йошимото, която взе втора награда на престижния конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ 2022 във Виена, ще бъде очакваният солист на концерта, с който официално ще бъде закрито издание 2022 на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак. Виртуозната цигуларка от Япония ще изпълни заедно с радиосимфониците Концерт за цигулка и оркестър от Хенрик Виенявски №1 във фа диез минор, оп. 14.

Рино вече е пленила публиката в Европа, Америка и Япония. През 2019 г. тя прави своите солови дебюти в Карнеги Хол и във Виенския Музикферайн. Има богат репертоар и е свирила с уважавани симфонични оркестри, сред които са Софийската филхармония, Orchestra di Padova e del Veneto, Италия, и Kobe Philharmonic Orchestra, Япония.

Рино Йошимото учи както при проф. Михаел Фришеншлагер в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, така и при проф. Огюстен Дюме в Музикалната капела “Кралица Елизабет”.

Нейната феноменална музикалност й носи награди от множество международни конкурси за цигулка, включително Международния конкурс за цигулка “Фриц Крайслер” 2018 г., Международния конкурс “Йоханес Брамс” 2017-19 г. и Международния музикален конкурс в Падуа Италия 2018 г. Финалист е на Шанхайския международен конкурс за цигулки и е стипендиант на Rohm Music Foundation за 2020-2021 г. в Япония. Тя има честта да свири пред белгийската кралица Матилда през декември 2020 г.

Рино Йошимото свири на цигулка, изработена от Джузепе Гуарнери през 1697 г., която й е предоставена от фондация Boubo-Music Switzerland.