Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Марио Хосен, артистичен директор на фестивала разказва за Радио София

Разговор на Лили Големинова с Марио Хосен

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято, от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен, който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble в Музикферайн във Виена.
„Изправили сме се и сме отправили поглед към 100 годишния юбилей на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Това ни задължава да представим на публиката събития от наистина значим характер, които остават в паметта не само на ценителите, но и в историята на фестивала“ – така дефинира той мисията на форума.

Откриването на Варненско лято е на 22 юни с „много интересна програма, в която ще присъства произведение на Патрик Дюър, което е специално написано за фестивала и е посветено на каузата на Обединена Европа. В тази творба ще чуем и мотиви, които ще ни припомнят, че макар и разделени като километри една от друга, европейските държави имат много свързващи елементи, които ни правят много съпричастни с факта, че имаме обща история и общ корен в музикалната история. Няма да издавам всичко, но в случая става дума за фигурата на Орфей.“

Концертът е дирижиран от главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР Константин Илиевски, а солист ще бъде пианистът Саркис Балтаян, който от години живее и работи в САЩ. Той ще изпълни Концерт във Фа от Гершуин.

Важен момент от програмата на фестивала е гостуването на Австро-унгарският оркестър „Йозеф Хайдн“ – „един уникален европейски проект, в който две държави си подават ръка и правят съвместен оркестър. В случая правим и един реверанс към Унгарското председателство на Съвета на Европа (което започва на 1 юли). А с творбата на Патрик Дюър, за която споменах – той пък е белгиец и така отбелязваме и държавата, която в момента председателства ЕС. Така отправяме едно послание към другите европейски фестивали като им показваме, че обединени сме много по-силни и осъзнаването на този факт е ангажимент на всеки европейски гражданин. Като европейци ние принадлежим към една хилядолетна традиция, а бъдещето е в глобализацията. Това, макар и по един по-абстрактен начин, се усеща и в програмата на фестивала. Сред гостуващите оркестри е и камерният оркестър на Баварското радио със солист Адриан Йотикер, големият швейцарски пианист, носител на Първа награда от конкурса на ARD, емблематична фигура не само за швейцарската музика. Това е камерният оркестър на най-добрата филхармония в света, според последните проучвания, воден от първия концертмайстор на Баварското радио Радослав Шулц“, разказва Марио Хосен.

Друг интересен акцент в програмата е ансамбъл Сирба, съставен от членове на Парижката национална филхармония. „Те са обединени от каузата класически музиканти да свирят музика от различни етноси – еврейска, арменска, циганска, етно музика от различни краища на Европа, при това в много интересни аранжименти. Това са едни музиканти, които знаят много добре какво и как се прави на сцената – такава музика, изпълнена от такива професионалисти прави нивото наистина фестивално. Такива се стремим да са концертите в рамките на „Варненско лято“ – или премиерни, или уникални; да има нещо, което наистина ще остави диря в паметта на хората, които посещават тези концерти.“

Бароковия модул, където ще гостува един от най-добрите италиански ансамбли за ренесансова и барокова музика – ModoAntiquo, ръководен от Франко Сардели, който е безспорният авторитет по отношение на музиката на Вивалди. „Той е човекът, направил най-задълбочени изследвания на неговата музика, непрекъснато, изследвайки архивите на Вивалди, той открива нови концерти. Наистина е изумително, че през XXI век можем да откриваме музика от гении, както е в случая Вивалди, която не е свирена и не е изследвана. И е много вероятно да има премиерни творби от Вивалди на концерта във Варна, това ще разберем буквално няколко дни по-рано“ – добавя Марио Хосен.