Над 40 събития с участници от 38 държави ще има на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2023

Пъстра програма с над 40 събития, в които ще участват представители на 38 държави от всички континенти ще има тазгодишното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Това съобщи на пресконференция днес артистичният директор на форума Марио Хосен.

Откриването е на 24 юни със Симфоничния оркестър на Варненската опера, дирижиран от младата изгряваща звезда Деляна Лазарова, която е асистент-диригент в Париж, Базел и Манчестър. След традиционното начало с Рапсодия „Вардар“, публиката ще чуе концерт за тромпет от арменския композитор Александър Арутюнян, изпълнен от водещия френски инструменталист Роман Лельо, както и Четвърта симфония от Чайковски.

За първи път в България на 27 юни ще гостува Камерен оркестър „Ференц Лист“ от Будапеща, воден от големия цигулар и диригент Дмитрий Ситковецки, емблематична фигура в музикалната история за последните петдесет години, отбеляза Хосен. Цигуларят ще участва и в концерт, посветен на Бах, в предишния ден, където с него ще свирят Жерар Косе (виола) и Лиляна Кехайова (виолончело). В програмата публиката ще чуе Голдберг вариации във вариант за струнно трио на Ситковецки.

В основната програма са и „Шостакович ансамбъл“ на 1 юли, Клавирно трио „Хановер“ на 25 юни. Публиката най-после ще види на 4 юли в Аулата на Икономическия университет кристалния орган, на който свири Мишел Деньов заедно с Квартета на Националната филхармония на Белгия. Артистичният директор призова ученици и младежи да присъстват на генералната репетиция на този концерт, където ще имат възможност да зададат въпроси за магичния инструмент. „Ако младите хора могат да видят, че има звуци, които са уникални със своите вибрации и не са следствие от дигитални технологии, а от реални акустични възможности, мисля че това ще бъде мост те да разберат, че в съвременния динамичен виртуален свят има и неща, които могат да бъдат докоснати и усетени“, обясни той.

Традиционното гостуване на Софийска филхармония на „Варненско лято“ ще бъде на 3 юли със солист Венцел Фукс – соло кларинетист на Берлинската филхармония. Историческа визита в България ще направи един от водещите барокови италиански оркестри „Solisti Veneti” на 12 септември, както и Бароковият оркестър на Вроцлав, който ще представи изключително интересна програма с полски произведения от епохата, съобщи Хосен. „Ние знаем за традициите в Италия, Германия, Нидерландия, Франция, но не знаем, че едни от водещите държави в Ренесанса и Барока са Португалия, Испания, Полша и Швеция, за които няма информация и е хубаво да запознаем публиката с техните постижения“, допълни той. Португалските творби ще бъдат поднесени от водещия Ансамбъл за старинна и камерна музика „Sete Lagrimas Consort” на 11 септември.

Акцент във фестивала ще има на музиката на Панчо Владигеров, съобщи още артистичният директор. В модула „Музикална лаборатория“ на 26 юли клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова ще изпълнят неговите 13 авторски транскрипции за две пиана. Големият композитор ще бъде почетен и с изложба „Панчо Владигеров и музикалният калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“, която ще бъде експонирана във Фестивалния и конгресен център от 27 юни до 6 юли.

В Кросоувър програмата ще гостуват Виенският академичен оркестър в присъствието на актьора Джон Малкович. Със специален концерт „Соната 57“ на 11 август в Летния театър на Варна ще бъде отбелязана 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев. В него ще участват Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Братя Владигерови. Диригентът на Симфоничния оркестър на Варненската опера Ганчо Ганчев ще празнува на събитието своята 60-годишнина.

Международният симпозиум в това издание на ММФ „Варненско лято“ ще бъде между 1 и 3 септември в Градската художествена галерия, придружен от три камерни концерта. Темата е „Традиция и универсалност в испанската музика. От Барока до съвременността“. Ще гостуват артисти и музиколози, сред които като лектор ще се изяви и композиторът Томас Марко, отбеляза Марио Хосен. Фокусът върху Испания във фестивала е посветен на председателството на страната на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 юли тази година. Концерт под патронажа на посланика на Испания у нас Алехандро Поланко ще се състои на 30 юни с участието на Виенския камерен оркестър.

ВАРНА, 15.03.2023
Източник: БТА