Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

Слушай по БНР

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала:
„Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на Дунавските страни, имайки предвид и цялостния акцент в момента върху по-близкото сътрудничество, особено в културата и в проектите, свързани с младежта, между дунавските държави. Бъдещето е в стратегическото развитие на Дунавския регион. В симпозиума ще имаме водещи учени от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Сърбия, които ще покажат техния поглед върху влиянията на Дунава и на различните течения в музиката върху всяка една национална школа. Ще участва, например, председателя на румънската научна общност, който е и водещ специалист по музиката на Джордже Енеску. Той ще представи много интересен доклад за Енеску, същото важи и за Бела Барток, същото важи и за нашите безспорно големи композитори в лицето на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, които също ще бъдат представени на симпозиума. Любопитно е, че между докладите на тези именити музиколози ще има изпълнения на млади български инструменталисти, които вече имат награди от наши и международни конкурси. Те ще изпълняват миниатюри от композитори от Дунавските страни и така ще създадем един мост от тези корифеи, които наистина ще ни потопят в музикознанието и бъдещето, защото младите музиканти са тези, които ще продължат традициите. А всяка вечер ще има камерен концерт с участието на 18 инструменталисти от дунавските държави и това ще допринесе за сближаването не само на музикантите, но и на публиката, която ще чуе музика, която звучи много близко за всеки от нас. Ще видим, че един Панчо Владигеров има много общи черти с един Рихард Щраус; ще усетим взаимовръзките между Бела Барток и октета на Енеску; ще се убедим, че музиката, носейки уникален национален характер през призмата на композитора, неизменно е свързана с традициите на други, които са му влияли.

Този симпозиум е една своеобразна ретроспекция на делото на всички онези, които са участвали в програмирането и организацията на международния музикален фестивал „Варненско лято“ и всичко, което те са оставили като послания, пренасяйки го в бъдещето“.

Международният научен симпозиум ще се проведе от 9 до 11 септември, воден от именития австрийски музиколог проф. д-р Хартмут Кронес, като от българска страна ще му партнира Петя Цветанова, доктор по музикознание, преподавател по история на музиката в Националната музикална академия.

И на финала – още един акцент от бароковия модул в програмата на „Варненско лято“ – „изпълнението на Меса в h moll от Йохан Себастиан Бах – безспорно едно от най-значимите и грандиозни произведения, писани въобще в историята на музиката. Има една сила, която излъчва музиката на Бах, която няма как да не ни докосне – мисля, че и в бъдещето тази творба ще остане и ще продължава да вълнува всеки, ще остане в съкровищницата на човешките постижения. На пулта ще е големият австрийски диригент Мартин Зийгхарт, а сред певците има трима солисти на Виенската щатсопера. Паралелно с това – фестивален оркестър, бароков, с участници от няколко европейски държави, както и великолепни български музиканти“ – вдъхновено разказа Марио Хосен.

По публикацията работи: Полина Начева