Клавирно трио „Атос“, Германия

Анете фон Хен – цигулка
Томас Хопе – пиано
Стефан Хайнемайер – чело

Хайдн – Трио сол мажор, Hob.XV:25 „all´Ongharese“
Бетовен – Трио сол мажор, oп.1 N 2

Менделсон – Трио ре минор N1, оп.49

Трио Атос

Създадено през 2003 от цигуларката Анете фон Хен, виолончелиста Щефан Хайнемайер и пианиста Томас Хопе, трио Атос се стреми да пресъздаде духа характерното звучене на струнен квартет чрез музициране в клавирно трио.

Без да се страхува от крайностите, ансамбълът разширява границите по отношение на звученето и динамиката.През 2007 са отличени с Международната награда за трио Kalichstein-Laredo-Robinson. Тази награда дава на победителите и възможността за 20 концерта в САЩ, между които и дебютен концерт в Карнеги хол в Ню Йорк. Детройт Прес оценява високо тяхното изпълнение: „Три гласа – едно звучене: великолепно звуково единство на фраза, тон, чувство и интерпретация, което отличава Атос трио.”
През същата година на Петия Международен конкурс за камерна музика в Мелбърн Триото печели не само първа награда, но и голямата награда Musica Viva Tour Prize, както и наградата на публиката. За първи път в историята на този конкурс, който се провежда на всеки четири години, един ансамбъл е отличен с всички тази отличия. Година по-рано трио Атос печели І награда за най-добро изпълнения на произведение на Шуберт на Международния конкурс „Франц Шуберт и музиката на новото време“ в Грац.
Сред отличията на Триото е призът на BBC Radio 3 New Generations Artists (Творци на новите поколения) за 2009/2011 за многобройните записи и участия на фестивали във Великобритания.

Трио Атос участва на престижни фестивали като Schleswig-Holstein Music Festival, Rheingau Music Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Festspiele Schwetzingen, the City of London Festival, Budapest Spring, and Enescu Festival (Bucharest). Открояват се дебютите на Триото в Уигмор хол (Лондон), Карнеги хол (Ню Йорк) и Концертгебау (Амстердам), посрещнати с високо признание от критика и публика. Под патронажа на Musica Viva Australia осъществяват успешно турне от 16 концерта в Австралия, турне в САЩ с национални и международни симфонични оркестри.

Издадените компактдискове на Триото привличат вниманието на критиката и музикалните среди. Шпигел Онлайн пише: “Записите са доказателство за изключителния музикален усет на тези млади „търсачи на музикални съкровища”.Те бяха австрийци в Хайдн, чехи в Дворжак и руснаци в Шостакович.“ ( Сао Пауло, Бразилия).С изявени интерпретации, абсолютна всеотдайност и винаги завладяващо истински, ATOS Trio продължава да записва с високо признание и да радва публиката на концерти по целия
Анете фон Хен свири на Страдивариус, собственост на покойния Ифра Нийман, предоставена й от семейството на известния цигулар.

За изключителната си творческа дейност Триото получава наградата Borletto-Buitoni, което го поставя редом до предишни носители на това отличие от ранга на Quartetto di Cremona, Sol Gabetta, Vilde Frang, Julian Steckel and Veronika Eberle. Тази награда се придружава и от финансова подкрепа, която дава възможност на ансамбъла да осъществи свои концертни цикли в Берлин, съчетаващи класически програми с концерти за по-широка публика в кварталите и обедни концерти за ученици от началните училища.

Информация за събитието