Мюзикъл по музика на Галт Макдърмот
Режисьор Борис Панкин
Диригент Страцимир Павлов
Хореограф Анастасия Неделчева

С участието на Мариан Бачев, Виктор Ибришимов, Десислава Николова, Нора Караиванова и др.

Оркестър и балет на Държавна опера Варна.

Мюзикълът “HAIR”/“КОСА”, създаден през 1967 г. от безработните актьори Джеръм Рагни и Джеймс Радо и композитора Галт МакДърмот, е сред 10-те най-успешни мюзикъли за всички времена със своите 1742 представления на Бродуей и стотици постановки по целия свят в продължение на 54 години.

“HAIR” е и първият мюзикъл, композиран изцяло в стила на рок музиката, като дава началото на нова тенденция в световния мюзикъл. Животът на мюзикъла започва на Оф Бродуей, в Пъблик Тиътър на Джоузеф Пап. Година по-късно продуцентът Майкъл Бътлър го пренася на Бродуей. За времето си той е див експеримент, който шокира и омагьосва зрителите, вбесява политиците и бива забранен в два щата. Знаменитият филм на Милош Форман прави съпричастни към магията на “HAIR” десетки милиони хора от всички континенти. Той запленява света с рок звученето си, вълнуващото усещане за свобода и вихрещия се бунт срещу статуквото. Днес “HAIR” е символ на това страстно време и духа на това уникално поколение. Шест от песните на мюзикъла са в Топ 100 на «Билборд» за най-велилите хитове на 20-ти век.

Освен удивително забавление, този мюзикъл отразява сблъсъка на младите с възрастните, секса, любовта, наркотиците, расизма, войната, пресъздадени с талант, остроумие, дълбочина и емоция по начин, който няма прецедент във времето.
Създаването на проекта “КОСА” – в морската столица” е свързан и с това, че България вече от 20 години е на картата на “КОСА” с първата сценична реализация на произведението в Източна Европа. Тогава 20 артисти и танцьори, изпълняват мюзикъла. Солистите са избрани сред 43-ма кандидата.

20 години по късно, след прослушване на 106 кандидати за ролите “КОСА” ще има своето триумфално завръщане в продукцията на Държавна опера Варна.

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ Варненско лято.

Информация за събитието