Квартет Артис (Австрия)

Петер Шумайер, първа цигулка
Йоханес Майсл, втора цигулка
Херберт Кефер, виола
Отмар Мюлер, виолончело

Моцарт – Струнен квартет KV 157
Крайслер – Струнен квартет
Бетовен – Струнен квартет oп. 130/133

Виртуозите на камерната музика от квартет „Артис“ ще посветят своя концерт в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ на 250-та годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Австрийските музиканти са изключително ценени на камерната сцена и заради музикалните си интерпретации, и заради яркото си сценично присъствие – те са сред малкото квартети, които свирят прави (с изключение на виолончелиста).

„Артис“ тръгват заедно като студенти от Университета за музика във Виена и печелят редица награди от конкурсите в Кеймбридж (Англия), Евиан (Франция), Йелоу Спринг (САЩ). Международната им кариера започва през 1985 г., а от 1988 г. свирят ежегодно в Музикферайн. Пътят им преминава през най-престижните музикални центрове като Карнеги Хол, Кенеди център и Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Сантори Хол в Токио, Зала Плейл в Париж, Санта Чечилия в Рим, Театро Колон в Буенос Айрес.

Ценителите от морската столица познават тяхната класа от „Варненско лято“, където „Артис“ се завръщат тази година с радост. Концертът се реализира със съдействирто на Посолството на Австрия в България и в партньорство с фестивала „Австрийски музикални седмици“.

Информация за събитието