Алина и Николай Шаламови

Алина и Николай Шаламови са заедно на сцената и в живота. Те са учили в България при проф. Милена Моллова.

Алина Комитова е великолепна пианистка с отличия от национални конкурси – Втора награда от конкурса за „Немска и австрийска музика“ в Бургас през 2001 г.; Първа награда от конкурса за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2005 г.; Трета и Първа награди от конкурса „Млади музикални дарования“ и Първа награда от конкурса „Димитър Ненов“ в Разград. Като камерна изпълнителка е носителка на две награди от международния конкурс „Концертино Прага“. Алина Комитова е родена през 1986 г. в Русе. Завършва Софийското музикално училище, а след това и Националната музикална академия.

Николай Шаламов е роден през 1990 г. в Ростов на Дон. Там учи в музикалния колеж, след това в консерваторията в родния си град. Продължава като студент на Милена Моллова в НБУ, София. Лауреат е на конкурсите “Милий Балакирев“ – Краснодар (2004); „Панчо Владигеров“ – Шумен (2007), Campillos – Малага (2007) и „Млади виртуози“, София (2009). Бил е стипендиант на програмата „Млади таланти“ в Русия, както и на фондациите „Руски сценични изкуства“ и „Мстислав Ростропович“.

През 2011 г. дуо Шаламов продължава образованието си в Мадрид, в Кралската консерватория „Кралица София“. Още знания и репертоар натрупват и в Училището за музика и театър в Рощок. Носители са на много награди: 2009 – Първа награда от конкурса „Франц Шуберт“ в Русе; 2013 – Четвърта награда от конкурса „Артур Рубинщайн“ в Москва; 2015 – Втора награда и награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт на конкурса „Франц Шуберт“ в Йесеник, Чехия; 2015 – Втора награда на Международния конкурс за камерна музика в Алкобаса, Португалия; 2015 – Наградата на фондация „Бруно Фрей“; 2016 – Първа награда на конкурса „Забранена музика“ в Шверин. През 2015 г., на конкурса на ARD в Мюнхен, двамата печелят Първа награда, Наградата на публиката и Наградата за най-добро изпълнение на задължителната пиеса на каталонския композитор Феран Крушен. В 63-годишната история на конкурса за първи път три награди отиват при едно клавирно дуо.

Алина и Николай живеят в Берлин, подготвят свой собствен фестивал и продължават полета си към големите сцени

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.
Клавирно дуо Алина и Николай Шаламови Носители на I награда и наградата на публиката на конкурса ARD München, 2015 Творби от Франц Шуберт, Сергей Рахманинов и Морис Равел Дуо Шаламови – носители на първа награда от Международния конкурс на немската телевизия ARD,...