Квартет на Националната филхармония на Белгия

Квартетът е създаден през 2021 и обединява водачите на струнните групи в Белгийската национална филхармония. Обединяват ги високите критерии за професионализъм и любовта им към камерното музициране. Постепенно изграждат богат репертоар (от Моцарт до Микис Теодоракис) и престижните покани не закъсняват.

През 2022 квартетът изнася специален концерт по време на официалното посещение на краля и кралицата на Белгия в Музея на Акропола в Гърция. Един от последните им концерти е в Европейската комисия, където представят концертна програма пред високопоставени гости от цяла Европа.

Квартетът е воден от концертмайсторката на оркестъра, Мисако Акама. Родена в Токио през 1993, тя свири на цигулка от 3-годишна. През 2019 печели Втора награда на Международния конкурс в Йокохама, както и на Tokio Music Competition. През 2011 е приета в музикалния департамент на TOHO University, където учи при Сейджи Кагеяма и Жерар Пуле, след което продължава образованието си в Парижката консерватория и продължава да печели награди. През 2014 получава Втора награда и наградата за най-добра интерпретация на Моцарт на Международния конкурс за цигулари Анри Марто, а през 2015 печели Международния конкурс за цигулари във Варна. Била е концертмайстор на Оркестъра на лауреатите на консерваторията в Париж, след това на симфоничния оркестъра La Monnae в Брюксел, а от 2021 – на Белгийската национална филхармония. Музицирала е с водещи имена в класическата музика като Емануел Паю, Ерик Ласаж, Гордън Николич.

Жаклин Прайс е българското присъствие в този елитен квартет. Завършва бакалавърската си степен в Нов Български университет при Марио Хосен, а след това продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришенплагер. Носител е на Трета награда от конкурса Щефани Хол във Виена, както и на редица национални конкурси в България. Участва в международни фестивали в Канада, Япония и Франция. От 2020 е водач на вторите цигулки в Националния оркестър на Белгия.

Роден в Ню Йорк, завършил със златен медал Амстердамската консерватория, Марк Сабах е водач на виолите в Белгийската национална филхармония от 2012. „Великолепен музикант“ – казва за него Зубин Мета и често го кани за гост-водач на виолите в Израелската филхармония. Сред наградите на Марк Сабах са Гран при за изгряваща звезда през 2016 и Голямата награда на Международния конкурс в Манхатън, която му носи и дебют с рецитал в Карнеги хол. От 2018 е член на трио Nomada, а през 2019 създава Фестивала за камерна музика Касто в Белгия, на който е и артистичен директор. Преподава виола в Кралската консерватория в Монс (Белгия). Бил е гост-водач на виолите в Националния оркестър в Лил, Нидерландския камерен оркестър и на Оркестъра Тонхале в Цюрих.

Дмитрий Силвиан е роден през 1987 в Одеса, там започва и музикалното си образование, след което продължава в Санкт-Петербург. Още на 12 е солист на оркестри в Русия, Естония и Франция. Продължава да се усъвършенства първо в Болоня, след това в Парижката консерватория, където специализира виолончело, камерната музика и бароково виолончело – там остава да завършването на магистърската си степен. Печели Голямата награда и като солист, и за камерна музика на Международния конкурс в Мадейра (Португалия), а след това и на American Protégé Contest в Ню Йорк. Свири на камерни фестивали в Япония и Франция. През 2016 е поканен за “musician-in-residence” в Парижката опера, а от 2020 е водач на виолончеловата група в Националния оркестър на Белгия.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    Мишел Деньов – кристален орган Квартет на Националната филхармония на Белгия: Мисако Акама – цигулка Жаклин Прейс – цигулка Марк Сабах – виола Дмитри Силвиан – виолончело Мишел Деньов – авторски творби за кристален орган (соло и с квартета) Феликс Менделсон Бартолди...