Микола Дядюра

Микола Дядюра е един от най-изтъкнатите диригенти на Украйна с изключителен талант и огромен международен опит. Завършил е Киевската консерватория (1987, диригентски курс при Народния артист на Украйна, проф. Р. Кофман). В периода между 1986 и 1988 е главен диригент на Симфоничния оркестър в Омската филхармония (Русия). От 1988 работи като диригент в Националната опера на Украйна, а през 2011 става неин музикален директор. От 2013 Микола Дядюра е главен диригент на театъра. През 1990 един от най-известните диригенти в света Сейджи Озава кани Никола Дядюра да премине курс на обучение в Бостънския оркестър (САЩ), където работи с Л. Бернщайн и А. Превин. От 1989 до 1996 е главен диригент на Симфоничните оркестри на Сеул и Куанджу.

През 1996 се завръща в Украйна и става главен диригент и художествен ръководител на Националната филхармония на Украйна, където организира поредица от симфонични концерти „Всички симфонии на Бетовен“ и „Всички симфонии и концерти на Брамс“. Той е първият в Украйна, който дирижира симфонията „Ромео и Жулиета“, „Te deum“, „Реквием“ от Х. Берлиоз и „Messe du Sacre de Napoleon“ от Г. Паизиело. Дядюра е диригент на редица проекти на Националната филхармония на Украйна. Сътрудничи и с филхармонични оркестри на Полша, Русия, Италия, Южна Корея и Япония като гост-диригент, гастролира в Германия, Франция, Испания, Швейцария, Полша и Турция, участва в международни фестивали, както в Украйна, така и чуждестранни.

Микола Дядюра е лауреат на Международния конкурс за диригенти „Min-On“, притежава специалната награда на Японската асоциация на диригентите (Токио 1987), лауреат на Международния диригентски конкурс на името на Янош Ференчик (Будапеща 1988), носител на Орден за заслуги в Украйна (2003) и Орден за изкуства и литература (Франция), както и лауреат на Националната награда „Шевченко“.

Информация за личността