Трио Хановер и Константин Зелхайм – виола

Трима отлични музиканти, всеки от тях със стабилна кариера, се събират през 2012, водени от любовта си към камерната музика и страстта си към откривателството и създават трио „Хановер“. Те обичат да връщат към живот незаслужено забравени шедьоври от различни епохи, да създават специални програми по специални поводи. Това е оценено по достойнство и триото бързо се вплита в музикалния живот на Германия. През 2018 дебютират в прекрасната и престижна Elbphilharmonie, а през 2020 идва номинацията за наградата Opus Klassiк, за един именно такъв специален проект – диск с четирите ранни квартета на Бетовен във връзка с отбелязването на 250-тата годишнина от рождението на композиторa. Гост в този проект е виолистът Константин Зелхайм, с когото триото ще се представи и пред публиката на “Варненско лято”. Трио “Хановер” има в биографията си гастроли в цяла Европа и ЮАР.

Давид Фрювирт, един от ярките представители на младото поколение цигулари днес. Учил в Моцартеума в Залцбург с Руджиеро Ричи, в Любек при Захар Брон и в Manhattan School of Music, където формира задълбочения си интерес към камерната музика, музицирайки съвместно със своите знаменити преподаватели Уолтър Левин, Исидор Коен (от струнния квартет “Джулиард“) и Джейми Ларедо. Печели няколко важни награди от международни конкурси, които водят до дебютни рецитали в престижни зали в Европа и САЩ. Бил е солист на редица оркестри в Европа и Азия под диригентството на Йоханес Вилднер, Михаел Хофстетер, Валери Гергиев, Тошиюки Камиока, Александър Лазарев. От 2007 е първи цигулар на квартет Klenze в Мюнхин, бил е част и от ансамбъл Index.

Роден в Германия, виолончелистът Йоханес Кребс учи в Хановер, Мадрид, Базел и Кьолн, носител е на много награди от конкурси в Германия, Австрия, Англия и САЩ. Има реализирани записи за радио и телевизионни музикални проекти в Германия и Испания. През 1999 прави световна премиера на пиесата TROVA за виолончело и оркестър от Енрике Гранадос. Бил е водач на виолончеловата група на Държавната опера в Хамбург, след което в продължение на 13 години заема същата позиция в Бременската филхармония, а от 2019 е в Операта в Хановер. Преподавал е виолончело във Висшето музикално училище в Бремен, а от 2018 е поканен в Университета по изкуства в Грац. Успоредно с това е гост-професор в Музикалните академии в Краков и Гент.

Катарина Зелхайм обича да разказва музикални истории. Много търсен пианист, още през студентските си години тя има шанса да бъде поканена от Дитрих Фишер-Дискау да акомпанира концертите на неговия майсторски клас. Оттогава и до днес, тя е на подиума на големите европейски фестивали, като през последните години това са Бетовеновия фестивал в Бон, Heidelberg Spring, музикални форуми в Elbphilharmonie. Тя преподава в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Хановер, изнася майсторски класове в Естония и Китай. Развива и редица успешни образователни проекти, сред които са „Рапсодия в училище“ и Бетовен: презареждане. Катарина Зелхайм прави много за преоткриването на музиката на Емили Майерс, определяна като дамския еквивалент на Бетовен.

Константин Зелхайм e завършил Висшето училище по музика в Хановер като цигулар, след което продължава с виола и учи с някои от големите майстори на този инструмент. Лауреат е на международния конкурс Макс Ростал (Берлин).През 2004 става част от Берлинската Щаатскапеле, дирижирана от Даниел Баренбойм, а от 2006 е в Мюнхенската филхармония. Преподава виола в Университета по изкуства в Берлин. Има дуо със сестра си Катарина и заедно записват диска „Фантазия“ с музика на Шуман, Хиндемит и Ребека Кларк.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.
Клавирно трио „Хановер“ Давид Фрювирт – цигулка Йоханес Кребс – виолончело Катарина Зелхайм – пиано и Константин Зелхайм – виола Е. Майер – Соната ре минор за клавирно трио, първо изпълнение във Варна Й.Брамс – Клавирни квартети сол минор оп. 25 и...