Шостакович ансамбъл

Шостакович ансамбъл DSCH е сред водещите камерни формации на международната сцена днес. Създаден е в Лисабон от португалския пианист Филипе Пинто-Рибейро. Той е и артистичен директор на ансамбъла, чийто състав се мени според конкретния концерт или проект и представлява по-скоро отворена платформа за срещи и музикални взаимодействия между инструменталисти от висока класа, обединени от радостта от музицирането в камерен формат. Името на ансамбъла е свързано с годината на неговото създаване (2006), когато се навършват 100 години от рождението на Дмитрий Шостакович – така те продължават една дълголетна традиция да се отдава почит на големите композитори чрез наименуване на квартет или друга формация, като квартетите, които носят имената на Албан Берг, Бородин, Изаи и други. Но в случая има и второ измерение при избора на името – музикантите от ансамбъла се стремят да въплъщават артистичния идеал и хуманизма, широкия спектър от емоции и изразност, които Шостакович е кодирал в своята автобиографична музикална енигма, Криптограмата DSCH, съставена от първите букви на неговото собствено име и фамилия, е същевременно и тематичен музикален мотив „D-Eflat-C-H”, който Шостакович използва в някои от най-значимите си творби.
Ансамбъл Шостакович изгражда богат репертоар от различни епохи – от Бетовен до Шуман, от Моцарт до Месиен, от Хайдн до Веберн, от Брамс до Равел, както и съвременни композитори като София Губайдулина, с която има близки музикални отношения. Друга творческа посока за ансамбъла е да разкриват непознати шедьоври от португалското музикално наследство. Изнасяли са концерти из цяла Португалия, както и в Испания, Франция, Белгия, Германия, Естония, Швеция, Русия, САЩ. От 2008 Шостакович ансамбъл стават официален състав на културния център Белем в Лисабон.

Имали са съвместни проекти с редица музиканти от най-висока класа като Теди Папаврами, Рене Капюсон, Жерар Косе, Ейдриан Брендел, Гари Хофман, Адриана Ферейра, Паскал Морагес и много други.

Имат реализирани записи за Mezzo и RTP Antena 2. През 2018 осъществяват запис на всички творби на Шостакович за пиано и струнни, събрани в два диска, които получават много награди (Opus d’Or, 5 Diapason, най-добър албум на 2018 на Classic News) и отлични рецензии в редица издания като Грамофон, Das Orchester, Тhe Guardian, Scherzo и други. Вторият албум на Шостакович ансамбъл излиза през 2020 и е посветен на 250-тата годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен и отново има отлични отзиви е специализираната преса.

Пианистът Филип Пинто-Рибейро си е изградил отлична репутация не само в Португалия, но и на международната сцена. Роден е в Порто, учи в няколко държави, като докторатът му е от Московската консерватория, където е в класа по пиано на Людмила Рошина. След завръщането си участва във всички по-значими фестивали и концертни серии в Португалия, гастролира в Европа и Северна Америка. Свирил е под диригентството на Джон Нелсън, Бохуслав Давидов, Кристоф Попен, Дмитрий Лис, а като камерен музикант е свирил с Радек Баборак, Рамон Ортега, Бенджамин Шмид, Анна Самуил, Франс Хелмерсон и много други. Piano Seasons, който е един от соловите му албуми получава 10 от 10 звезди от Klassik Heute и много висока оценка от критиката – в него той включва първия запис на Четирите сезона на Буенос Айрес на Пиацола в нова версия за пиано, създадена специално за него, както и Четирите последни сезони на Лисабон – цикъл от солови пиеси от Еурико Карапатозо. Има клавирно дуо със своята съпруга Роза Барантес. Филипе Пинто-Рибейро е артистичен директор на Лисабонския фестивал и академия Verao Classico, както и на още два фестивала за класическа музика.

Кристофър Сундквист е роден в Стокхолм, но се мести със семейството си във Финландия, когато е на 6. Там започва да свири на кларинет. Завършва Академията „Сибелиус“ при Ана – Мария Корсима и заминава да специализира в Базел при Франсоа Бенда. Усъвършенства се в редица майсторки класове по кларинет и камерна музика. Печели конкурса Crussel през 2002, а от 2005 е първи кларинетист на Симфоничния оркестър на финландското национално радио.

Финландският кларинетист често е определян като посланик на съвременната скандинавска музика. Композитори като Еса-Пека Салонен, Ерка-Свен Тюр, Аулис Салинен, Себастиан Фагерлунд пишат концерти за него, като повечето от тях Сундквист записва, а албумите се радват на висока оценка. Бил е солист на всички големи оркестри във Финландия, свирил е под диригентството на Юка-Пека Сарасте, Клаус Макелс, Ана-Мария Хелзинг, Хану Линту. През 2022 дебютира с Ротердамската филхармония с концерта на Нилсен, има и своите първи камерни концерти в Уигмор хол в Лондон и в Elbphilharmonie в Хамбург. Скоро ще излезе следващия диск на Кристофър Сундквист със записи на четирите концерта за кларинет и оркестър на Луи Шпор със Радиооркестъра на Хановер за компанията CPO.

Кристофър Сундквист е преподавател в Академията “Сибелиус” в Хелзинки.

Гигантът на виолата на Севера – така наричат Ларс Андерс Томтер, един от най-изявените виолисти на нашето време. Роден в Хамар в Норвегия, той започва да свири на цигулка на 8 години, като успоредно се занимава и с виола. Завършва първо Консерваторията в Осло, а след това и Норвежката национална академия и с двата инструмента. След това специализира при проф. Макс Ростал и Шандор Вег. Получава специалната награда за най-добра интерпретация на Концерта за виола и оркестър на Бела Барток на международния конкурс в Будапеща през 1984, а през 1986 печели международния конкурс за виолисти Морис Вийо в Лил. Концертната му кариера започва през 1987 с турнета в САЩ и Германия като солист на Норвежкия камерен оркестър. Гастролирал е в някои от най-престижните зали в Европа като Музикферайн във Виена, Карнеги хол в Ню Йорк, Концертхаус в Берлин, залата на Филхармонията в Кьолн. Бил е солист на редица оркестри, сред които BBC Symphony, Кралския филхармоничен оркестър, Оркестъра на академията Saint Martin in the Field, Фестивалния оркестър на Будапеща, Симфоничните оркестри на датското и шведското национално радио. Сред диригентите, с които е работил, са Владимир Ашкенази, Даниеле Гати, Кщищоф Пендерецки, Марк Албрехт, Юка-Пека Сарасте, Ян Паскал Тортелие и други. Камерната музика е една от големите страсти на Ларс Андерс Томтер и е музицирал със световно признати инструменталисти. Той е и силен привърженик на новата музика, осъществил е редица премиери и първи записи на творби, написани и посветени на него. Чест гост е на престижни фестивали като BBC Proms, Вербие, Локенхаус, както и на всички значими форуми в Скандинавия. Бил е артистичен директор на Норвежкия фестивал за камерна музика, а в момента е на тази позиция за друг фестивал – Норвежкия фестивал за класическа музика на фиордите. Професор е по кларинет в Националната музикална академия в Норвегия.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    Кристофър Сундквист, кларинет Филипе Пинто Рибейро, пиано Ларс Андерс Томтер, виола Роберт Шуман – Трио „Приказки“ оп. 132 Франсис Пуленк – Соната за кларинет и пиано Бенжамин Бритън – Lachrymae за виола и пиано Макс Брух – Пиеси за трио оп.83 (селекция)...