Дмитрий Ситковецки – цигулка

Дмитрий Ситковецки е от онези музиканти, които умеят да превръщат всеки проект, всяка програма в истинско събитие. Цигулар, диригент, прочут и със своите авторски транскрипции, той продължава да е желан гост на най-престижните сцени и фестивали вече повече от 40 години. Ренесансова личност, с богати познания и интереси във всички сфери на музиката, той продължава неуморно да изнася концерти, майсторски класове, да бъде част от журито на някои от най-големите конкурси за цигулари в света – конкурса „П.И.Чайковски“ в Москва, „Енеску“ в Букурещ (председател на журито), конкурсите в Индианаполис и Монреал, както и на Международния конкурс „Фриц Крайслер“ във Виена.

Забележителната му кариера като цигулар включва над 40 записи с диригенти като Марис Янсонс, Колин Дейвис, Невил Маринър и Йехуди Менухин, а сред оркестрите, с които е свирил като солист и записвал, са Кралския Концертгебау оркестър, Берлинската филхармония, Лайпцигския Гевандхаус, Чикагската и Нюйоркската филхармонии и други.

Като диригент Ситковецки е работил през годините със световни оркестри като Лондонската филхармония, Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс, Парижкия камерен оркестър, симфоничните оркестри на Люцерн, Тоскана, Далас, Сан Франциско, Токио, Шанхай. През 1990 създава Нов европейски камерен оркестър, обединяващ най-добрите инструменталисти от водещите европейски състави.
Това е и неговият 20-ти сезон като музикален директор на Грийнсбъргския симфоничен оркестър в Северна Каролина, като през тези години пред публиката са представени 120 програми с музика от Бах до Брубек, като сред солистите на оркестъра са били Еманюел Акс, Йефим Бронфман, Пинкас Цукерман и джазмени от ранга на Брандън Марсалис. Той създава и развива и музикалните серии за камерна музика „Ситковецки и приятели“ с концерти, които пълнят до краен предел залата с 3000 места на новия и модерен център за изпълнителски изкуства. Преди това Ситковецки е бил главен диригент на оркестъра в Ълстър, основен гост-диригент на Московския държавен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“ и други.

Сред фестивалите, които е развил Ситковецки през годините, можем да поставим Международния музикален фестивал в Сиатъл и Festival del Sole в Тоскана. По времето, когато е сред двигателите на фестивала в Корхолм, Ситковецки изнася концерти с Марта Аргерич, Владимир Ашкенази, Евгений Кисин, Миша Майски, а композиторите, които кани да създават творби там, са истински величия като Алфред Шнитке, Кшищоф Пендерецки, Родион Шчедрин.

Самият Ситковецки е майстор в областта на транскрипциите. Неговите версии на Вариациите Голдберг на Бах (за оркестър и за струнни) са част от музикалния репертоар и се свирят по целия свят. След този голям успех той се захваща с транскрипциите на 60 творби от композитори като Бетовен, Барток, Брамс, Хайдн, Шостакович.

Само през настоящия музикален сезон ангажиментите на Дмитрий Ситковецки включват участие в юбилейното 30-то издание на фестивала във Вербие, гастроли във Берлин, Мексико, Хавана, Букурещ, Истанбул, Баку; концерт на Международния фестивал Camerata в Йерусалим.

Дмитрий Ситковецки е канен и като вдъхновител в областта на класическата музика в прочитите TEDxTalk; излезе и неговата първа книга „Дмитрий Ситковецки: Диалози“.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.
Камерен оркестър „Франц Лист“, Будапеща Диригент Дмитрий Ситковецки Солисти Марио Хосен – цигулка Иван Мартин – пиано Програма Й.С. Бах – Танцова сюита №1, транскрипция Дмитрий Ситковецки Ф.Менделсон – Бартолди– Концерт за цигулка, пиано и оркестър Е. фон Дохнани – Серенада оп.10,...
Й.С.Бах – Голдберг вариации Дмитрий Ситковецки – цигулка Андрей Гридчук – виола Лиляна Кехайова – виолончело Забележителните Голдберг вариации, един от върховете в клавирното творчество на Йохан Себастиан Бах, ще прозвучат пред варненската публика в изключително интересната обработка за струнно трио на...