Звезди и участници в Лятната академия „Варненско лято“ излизат пред публика с горещи концерти

Започнаха занятията в майсторските класове. Концертите ще бъдат на различни сцени от днес, 8 юли до 15 юли. Победителите в конкурса за Фонда “Цигулките на проф. Минчев” ще станат известни на 17 юли.

Световни музиканти разкриват тънкостите на изкуството пред подрастващи артисти в Международната лятна музикална академия „Варненско лято“ в рамките на ММФ “Варненско лято”. Двама големи артисти, свързани през годините с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ водят майсторски занятия в залите на НУИ „Добри Христов“ във Варна – Минчо Минчев, изтъкнат цигулар и професор, и Людмил Ангелов – пианист с международно признание и вече педагог с опит. Класове по оперно пеене провеждат Емил Иванов – обичан от публиката тенор със световна кариера, и много успешният Димитър Буров от Лондон, цигулар. Новите класове в Академията, които отговарят на засиления интерес към ударните инструменти, води Виви Василева /ударни/.

Тайните на камерното музициране разкриват една от най-успелите български пианистки – Пламена Мангова, заедно със Сергей Догадин /цигулка/.

Заниманията на Академията, които се провеждат в НУИ „Добри Христов“, вървят интензивно. Младите музиканти попиват всеки съвет, защото е много специален – всеки е само за тях и е даден от харизматични и отдадени на музиката артисти, изсвирили и преживели много на сцената. След напрегнатите часове, които посвещават младите в магията на музицирането, преподаватели и участници ще покажат своите постижения пред публиката на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Първи пред зрители излизат Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз днес, 8 юли, с концерт ударни и китара. И тъй като и музиката им е толкова гореща, колкото лятото – това ще се случи в английския двор на Археологическия музей от 20 часа. Учениците в класа на Виви Василева по ударни ще се изявят на 10 юли от 19 ч. в двора на НУИ „Добри Христов“.

Виртуозите Людмил Ангелов /пиано/ и Румен Цветков /виола/ ще свирят на 11 юли в залата на Градската художествена галерия от 19 часа. Пак сред картините е изявата на учениците на Димитър Буров. Младите таланти излизат пред публика на 12 юли от 20 ч.
Музикалният маратон на големите инструменталисти и техните ученици продължава на 13 юли в Градската художествена галерия от 19 ч. с концерт на майсторските класове по пиано и виола на Людмил Ангелов и Румен Цветков и с представяне на диск.

На 14 юли от 19 часа пак в Галерията ще звучат избрани песни и арии от майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов.
Чудесна възможност за среща с именитите музиканти Пламена Мангова и Сергей Догадин ще имат ценителите на 15 юли, когато в Градската галерия ще има творчески разговор с тях от 19 часа. На другата вечер отново в 19 ч. Двамата ще имат рецитал.
Изключителният майстор в цигулката и педагогиката проф. Минчо Минчев събира най-малките музиканти в своето традиционно предизвикателство. На 17 юли от 9 до 13 ч. деца на различна възраст ще атакуват възможността да получат цигулка от Фонда „Цигулките на проф. Минчев“. Строг и проницателен, той ще предостави инструмент за една година само на най-усърдните, трудолюбиви и талантливи деца. Същата вечер, на 17 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия умения и прогрес ще демонстрират учениците от майсторския глас на проф. Минчев – една изключителна личност, дала много енергия и опит на варненския летен фестивал.

Снимки Росен Донев и фестивален архив