Испанската музика ще е акцент в програмата на ММФ „Варненско лято“ 2023

На пресконференция артистичният директор на първия български фестивал проф. Марио Хосен очерта акцентите в афиша на форума.
Посланикът на Кралство Испания у нас оцени специалното внимание към културата на неговата страна в момент, когато се готви да приеме председателството на Съвета на ЕС.

На пресконференция вчера в Община Варна артистичният директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято” представи водещите събития от програмата на форума в присъствието на посланика на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко Мата и кмета на община Варна г-н Иван Портних.

Кметът посочи, че ММФ „Варненско лято“ е най-дълголетният и постоянно развиващ се фестивал у нас, и е културна емблема на града. Той отбеляза чувствителността на форума към общочовешките теми и напомни как миналата година гостува украинският диригент Микола Дядюра в израз на подкрепа от град Варна към Украйна. А тази година акцент ще бъде концерт под патронажа на посланика на Кралство Испания, посветен на председателството на Съвета на ЕС, което страната поема от 1 юли.

Н. Пр. посланик Алехандро Поланко Мата сподели вълнението си от предстоящия концерт на 30 юни във Фестивалния и конгресен център, когато Виенският камерен оркестър ще бъде дирижиран от един от най-уважаваните млади испански диригенти – Педро Халфтер. В началото на своята дипломатическа кариера посланикът е срещнал във Виена Халфтер като талантлив студент и сега ще е щастлив да го види на диригентския пулт във Варна. Солист в концерта ще бъде пианистът Даниел Внуковски, ще се включи и хор „Морски звуци“ заедно с хора, оркестранти и солисти от Държавна опера – Варна. За пръв път ще прозвучи нова творба на Естебан Санц, написана специално за събитието във Варна, ще чуем още Концерт за пиано и оркестър №1 от Шопен и “Одата на радостта” от Бетовен – химна на Европейския съюз.

Испанската култура ще бъде представена и в темата на Международния симпозиум тази година “Традиция и универсалност в испанската музика. От Барока до съвременността” от 1 до 3 септември в Градската художествена галерия, както и в съпътстващите концертни вечери в първите дни на септември. “Не можехме да мечтаем за по-добър начин за откриване на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз” – обобщи посланикът на Кралство Испания.

Артистичният директор на ММФ “Варненско лято” проф. Марио Хосен представи акцентите във фестивалната програма тази година, която включва повече от 40 събития. На 27 юни за първи път в България концертира водещият унгарски камерен оркестър “Ференц Лист” с диригент една емблематична личност – големия цигулар Дмитрий Ситковецки. Ден по-рано Ситковецки ще изпълни заедно с Жерар Косе – виола, и Лиляна Кехайова – виолончело, прочутите Вариации Голдберг от Бах във вариант за струнно трио.

Гостуването на Софийската филхармония на 3 юли с диригент Щефан Фрухт и солист соло кларинетистът на Берлинската филхармония Венцел Фукс също ще бъде очаквано с интерес от меломаните.

Италианският бароков ансамбъл “I solisti veneti” – един от най-често канените на авторитетни международни фестивали състави за старинна музика, ще направи историческо гостуване на бароковия модул на фестивала през септември. Заедно с него ще открием прекрасни образци на бароковата музика на Полша с Бароков оркестър от Вроцлав. Португалският ренесанс ще представи ансамбъл “Sete Lagrimas Consort”.

Ярко ще бъде и откриването на 24 юни със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под палката на Деляна Лазарова – изгряваща българска звезда, която работи с Националния оркестър на Франция и е в началото на една голяма кариера. След емблемата на “Варненско лято” – Българска рапсодия “Вардар”, ще чуем Концерт за тромпет и оркестър на големия арменски композитор Арутунян със солист Ромен Лельо, и Симфония №4 от Чайковски.

В основната програма са и „Шостакович ансамбъл“ на 1 юли, както и Клавирно трио „Хановер“ на 25 юни.

На 4 юли в Аулата на Икономическия университет се очаква кристалният орган, който не можа да пристигне миналата година. Майсторът на този уникален инструмент Мишел Деньов ще свири заедно с Квартета на Националната филхармония на Белгия.

Българската музика е традиция във фестивала и тази година акцент ще бъде композиторът Панчо Владигеров. На 26 юли клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова ще изпълнят 13 авторски транскрипции на Владигеров за две пиана. Съпътстващо събитие ще бъде изложбата „Панчо Владигеров и музикалният калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“ във Фестивалния и конгресен център.

В кросоувър модула джаз концертът „Соната 57“ на 11 август в Летния театър на Варна ще почете 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев. Ще се включат колеги, съмишленици и приятели на композитора – Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Антони Дончев, братя Владигерови. Ще участва Симфоничният оркестъра на Държавна опера Варна, диригент ще бъде Ганчо Ганчев, който отбелязва тази година 40 години творческа дейност.

Държавна опера Варна ще се включи във фестивала с три съвместни продукции. Сред тях са
„Хитрата лисичка“ от Леош Яначек на 7 юли – първа варненска постановка на творбата в 76-годишната история на Варненската опера. „Хитрата лисичка“ ще привлече в Летния театър зрители от всички поколения. Диригент-постановчик е маестро Павел Балев, е режисьор именитата Вера Немирова. Продукцията е колаборация с Операта в побратимения на Варна град Рощок, в Германия, откъдето ще дойдат декорите и костюмите.

„Тоска“ от Пучини на 16 август ще бъде кулминация на Опера в Летния театър. Постановката на Кузман Попов възстановява режисьорката Сребрина Соколова. На диригентския пулт отново е Павел Балев, а в главните роли са български певци от световния оперен елит – дивата Красимира Стоянова е Флория Тоска, варненецът със световна кариера Милен Божков е Марио Каварадоси, а Пламен Димитров – барон Скарпия.