ММФ “Варненско лято” изпраща една наситена с ярки събития година

Издание 2022 на първия български фестивал премина под знака на съпричастността и хармонията. Музиканти от над 30 страни дойдоха в морската столица на България. Международният симпозиум издигна високо нивото си с участието на елитни специалисти, които дискутираха за Френския модернизъм и неговото влияние. Шеметно танцово приключение събра двата свята – на класическата музика и на уличния танц, в най-посетения спектакъл на фестивала “Летящият Бах”, съвместно събитие с Международния театрален фестивал “Варненско лято”. Нова звезда на цигулката блесна на варненската сцена за първия си концерт след удостояването с наградата “Крайслер”. Младата публика обикна кросоувър проектите в Археологическия музей и изпълненията на участници в обучителните модули на открито край морето, а “Варненско лято за деца” даде шанс за изява на млади таланти и подготви бъдещи приятели на музиката.

Издание 2022 на първия български фестивал премина под знака на съпричастността и хармонията. Музиканти от над 30 страни дойдоха в морската столица на България. “С нашите концерти ние показваме чрез езика на изкуството, че творим с надеждата за една обединена Европа, в която да живеем всички заедно в мир” – сподели вълнението си артистичният директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято” проф. Марио Хосен. Български и украински музиканти поставиха съвместно началото на фестивала под палката на маестро Микола Дядюра със солисти Марио Хосен – цигулка, Флориан Крумпьок – пиано, Донг Сук Канг – цигулка, и Лилия Байрова-Шулц – виолончело. Специален като послание беше и Концертът за мира няколко дни по-късно с участието на Фестивален оркестър, съставен от музиканти от 21 страни и представители на водещи български симфонични оркестри, както и двама диригенти – маестро Жин Ванг и Александър Гордън.

Международният симпозиум за поредна година издигна високо теоретичното си ниво с участието на елитни европейски изследователи на музикалната култура, които дискутираха за Френския модернизъм и неговото влияние. Концертните вечери на симпозиума бяха едни от най-емоционалните срещи на изявени музиканти и млади таланти, заставащи на една сцена. Те разпалиха и зрителите с експресивността на своята интерпретация на високите образци от творчеството на френските модернисти Дебюси, Равел, Франк и техните последователи.

Нова звезда на цигулката блесна на варненската сцена на закриването на фестивала с първия си концерт след като грабна една от най-престижните награди в музикалния свят – “Крайслер”. Артистичният директор на ММФ “Варненско лято” – виртуозът Марио Хосен, беше член на журито. Броени дни след като получи втората награда на цигулковия конкурс във Виена Рино Йошимото пристигна във Варна и заедно със Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Марк Кадин спечели уважението на публиката с елегантно изпълнение на Концерт №1 за цигулка и оркестър от Виенявски.

Великолепни камерни концерти поднесоха на ценителите в Градската художествена галерия на Варна струнен квартет “Шимановски”, виртуозите от “Паганини” ансамбъл, несравнимата пианистка Пламена Мангова, квартет “Дебюси”, уважаваният пианист и преподавател Людмил Ангелов заедно с Румен Цветков – виола, Трио “Сапиаче”, младият варненец, пианистът Галин Ганчев, Яна Бурова – цигулка и Сибила Константинова – пиано.

Шеметното танцово приключение “Летящият Бах” събра двата свята – на класическата музика и на уличния танц, в най-посетения спектакъл на фестивала , съвместно събитие с Международния театрален фестивал “Варненско лято”. Световните шампиони по брейк танци “Flying Steps” от Германия и оперният режисьор Кристоф Хагел демонстрираха как Бах може да се танцува в брейк версия. Спектакълът, който е носител на специалната награда ECHO Klassik – най-значимото отличие в Германия в музикалната индустрия, беше бурно адмириран от ентусиазираната публика в Летния театър.

Младата публика обикна кросоувър проектите в Археологическия музей и изпълненията на участници в обучителните модули на открито край морето, а “Варненско лято за деца” даде шанс за изява на млади таланти и подготви бъдещи приятели на музиката. Два авторски албума зарадваха почитателите на джаза – „Papa Told Me“ – Roger That ! Project на вокалите Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова, в компанията на водещи български джазмени, и “Some nice melodies to share with friends” на популярния тромбонист Вили Стоянов. Виви Василева, в която варненци се влюбиха миналата година, взриви отново откритата сцена на музея заедно с Лукас Кампара Джиниз.

Екстравагантен акцент в програмата на фестивала внесе гастрола на виртуоза от САЩ Александър Марков, който излезе на подиума на “Варненско лято” заедно с престижния Държавен симфоничен оркестър на Истанбул. Шедьоври на класиката, но и авторска Рок симфония, изпълнена на златна 6-струнна електрическа цигулка, изненадаха ефектно познавачите.

Оперната и балетна програма имаше две забележителни премиери – “Дама Пика” от Чайковски под режисурата на световно признатата Вера Немирова, с диригент още един световен артист – маестро Павел Балев. Той дирижира и премиерата на “Отело” от Верди с участието на голямата оперна дива Красимира Стоянова, която озари сцената с огромния си талант. Балетът това лято беше в ритъма на тангото – балетната трупа на Варненската опера поднесе горещия спектакъл по музика на Астор Пиацола “Libertango”.
Бароковият модул поднесе брилянтни образци на изтънченост и висок стил с гостуването на Виенския бароков ансамбъл “Il Concerto Viennese” с музика от времето на Хабсбургската империя, на “Helsinki’s Baroque Orchestra”, който беше уважен от посланика на Финландия у нас Н. Пр. Кристина Кувая, и на ансамбъл “La Grande Chapelle”, изпълнил канцони и мадригали от Испанския ренесанс.

През 2022 г. ММФ “Варненско лято” разви по нов модел партньорствата си с медиите. БНТ продължава и през зимните месеци излъчването на записи от емблематични концерти, като поддържа интереса на меломаните към случващото се на фестивала. БТА осигури разпространение на акцентите от фестивалния афиш до много повече медии у нас и в чужбина, които ползват услугите на българската агенция. Програма ”Христо Ботев” на БНР излъчваше директно концерти от програмата на ММФ ”Варненско лято”. Авторитетни медии като списание “Култура” и портал “Култура” отразиха задълбочено новите моменти във фестивалната програма. Местните електронни медии следяха отблизо концертите и спектаклите.

Европейският меценатски елит откри за себе си Варна и фестивала. Видният меценат принц Виктор фон Изенбург, който посети със съпругата си за пръв път “Варненско лято” миналата година, сега се завърна вече като приятел на фестивала и на Варна и доведе със себе си още представители на аристократичната ценителска общност на стария континент, които разширяват кръга на оценяващите нивото на първия български фестивал и ваканционните предимства на Варна като туристически център.
Така 2022 г. стана годината на надграждане след двете трудни пандемични години, в които ММФ “Варненско лято” се затвърди като доайен на българските фестивали и доказа, че не само може да запази една ценна традиция, но и да я развива с всяко издание все по-близо до новите форми на общуване с музиката и все по-близо до своята разширяваща се и подмладяваща се публика.
Нина Локмаджиева

Повече: https://varnasummerfest.org
ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.
С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.
С подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.
ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”
Снимки Росен Донев

www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest