Клавирно трио

Пламена Мангова – пиано
Сергей Догадин – цигулка
Павел Гомзяков –виолончело

Чайковски – Трио ла минор
Шостакович – Трио №2 ми минор

Една от най-успешните български пианистки Пламена Мангова излиза на фестивална сцена с младите руски артисти Сергей Догадин, цигулка, и Павел Гомзяков, виолончело. На 16 юли в Градската художествена галерия на Варна те ще изпълнят две много специални за ценителите произведения: Трио в ла минор от Чайковски и Трио N2 в ми минор от Шостакович.

Сергей Догадин е шлифовал своите изпълнителски умения при знаменития Максим Венгеров в Музикалната академия на Йехуди Менухин. Специализира в Мюнхен и Грац и е победител в най-престижните цигулкови конкурси в света. В момента е част от Московската филхармония. Също като Пламена Мангова, той е познавач на творчеството на Шостакович, чиито произведения изпълнява и записва. Свири на цигулка Монтаняни от 1721 г.

Павел Гомзяков е роден в град Чайковский, Пермска област. Изучава виолончело във Висшето училище по музика на кралица София в Мадрид, а по-късно стажува в Националната консерватория в Париж. Участва в различни камерни ансамбли. Гастролира заедно с пианистката Мария Жоао Пиреш в Далечния Изток, цяла Европа, Южна Америка. Съвместният им запис на творби на Шопен за „Deutsche Grammophon“ е номиниран за Грами през 2009 г. Свири в Санкт-петербургската академична филхармония „Шостакович“ в Русия.

Информация за събитието