Веско Стамболов – пиано

Последните клавирни опуси на Любомир Пипков

Веско Стамболов завършва СМУ „Добри Христов“ в родния си град Варна и НМА „Панчо Владигеров“.

Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Концертирал е в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас.

Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър, между тях: двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски – № 1, Равел – Сол мажор, Рахманинов – № 3, Прокофиев – № 3, Шостакович – № 1, както и рядко изпълнявани концерти от Йохан Кристоф Фридрих Бах, Карл Филип Емануел Бах, Йохан Кристиан Бах, Леополд Кожелух, Хенрик Гурецки и много други. Стамболов е солирал в стотици концерти на всички оркестри у нас.

Значителна част в дейността на Веско Стамболов заема българската музика. Осъществил е първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70), студиен запис на Клавирния концерт на Любомир Пипков със СО на БНР с диригент Станислав Ушев, както и неколкократно изпълнение на Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета-Шумен с диригент Станислав Ушев, проект, за който Стамболов е удостоен с Националната награда “Акад. Марин Големинов” 2020 г. Има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков. На 3 март 2021 г. каталунската звукозаписна компания Columna Música пусна на музикалния пазар новия компакт диск на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов.

Стамболов е осъществил редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн” – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (седем рецитала); на фестивалите „Изкуството на Барока“, „Аполония“, “Софийски музикални седмици”, „Салон на изкуствата“ и мн. др. Реализира първото в България интегрално изпълнение на 8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за 2, 3 и 4 клавира. Изпълнява Бахови концерти десетки пъти и в чужбина – Виена, Нюрнберг, Истанбул, на фестивалите в Афленц , Маон и Сюдадела. Германската звукозаписна компания “Metarecords” издава два компакт-диска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Специализираното списание за клавирно изкуство – “Pianonews” отличава първия му Бахов диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти.

Записва двоен компакт диск с творби на Рахманинов за две пиана заедно с Весела Маринова за “Nimbus records” – Великобритания; за “Metarecords”, Германия – двата клавирни концерта на Шопен в камерна версия. Има диск с Ре мажорния Концерт от Хайдн със „Софийски солисти”, дир. Пламен Джуров. Запис на БНТ на Третия концерт на Рахманинов с НСО и Росен Миланов. В края на 2020 година Columna Música издава диск на клавирно дуо Бругаля-Стамболов с “Пролетно тайнство” от Стравински и “Пепеляшка” от Прокофиев.

Носител е на награди от наши и международни конкурси и Националните награди “Кристална лира” 2004 и “Акад. Марин Големинов” 2020.

От 2012 г. живее в Каталуня, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“ – Барселона.

Информация за събитието