Александър Марков

Световноизвестният цигулар Александър Марков е считан за един от най-завладяващите музиканти днес. Независимо дали свири като солист с престижни оркестри в най-големите концертни зали по света или на спортни арени пред 25 000 души на мач от НБА на своята златна електрическа цигулка, Александър Марков винаги установява незабавна връзка с публиката си.

Лорд Йехуди Менухин пише: „Той без съмнение е един от най-блестящите и музикални цигулари… Александър Марков със сигурност ще остави следа в съзнанието на меломаните по света и в летописа на цигулковите виртуози на нашето време.“
Марков дебютира в Ню Йорк в Карнеги Хол през 1983 г. и е Награден с престижния грант за кариерно развитие „Ейвъри Фишър“ през 1987. Носител е на златен медал от Международния конкурс за цигулари „Паганини“.
Солира на някои от най-известните оркестри в света, сред които Филаделфийския оркестър, Оркестъра на Би Би Си, Оркестъра на Париж, Симфоничния оркестър на Монреал, Фестивалния оркестър на Будапеща и Фестивалния оркестър „Моцарт“. Свирил е с диригенти като Лорин Маазел, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Франц Велзер-Мьост и Иван Фишер, споделял е сцената с Марта Аргерич и много други именити музиканти.

Неотдавнашните концерти на Александър Марков в Карнеги Хол са изпълнени до краен предел, а предстоящите му участия са планирани в САЩ, Европа, Русия, Япония, Близкия изток и Южна Америка.

Репутацията на Александър Марков в областта на романтичния виртуозен репертоар от XIX век е ненадмината. Един от малкото цигулари в света, които изпълняват всички 24 каприза на Паганини в рамките на един рецитал, той е представен във филма „Изкуството на цигулката“, режисиран от легендарния режисьор Брюно Монсенжон. Издаването на компактдиска и видеото с 24-те каприза на Паганини, разпространявани в цял свят от Warner Classics International, предизвиква сензация и се превръща в бестселър. През 2006 г. Warner издава дългоочакваното DVD с 24-те каприза на Паганини и то моментално се превръща в едно от най-продаваните класически DVD-та в Amazon. Много от Капризите са публикувани от фенове по целия свят в YouTube и някои клипове имат над три милиона гледания.

Музикалният път на Марков надхвърля работата му като класически цигулар-солист.
Докато учи в гимназията, той открива и се влюбва в рок музиката – любов, която се слива с първата му любов, класическата музика, когато написва своя Рок концерт в съавторство с Джеймс В. Ремингтън. Ремингтън също така е създал по поръчка
златната, 6-струнна електрическа цигулка на Марков. Новата, патентована електрическа цигулка е единствена по рода си в света и има уникален звук, способен да пресъздава най-екстремни контрасти. Визията на този проект е да преодолее пропастта между почитателите на рока и класическата публика като ги сближи, и да привлече млади хора, които иначе никога не биха отишли на симфоничен концерт. Марков продължава да пише много нови композиции, съчетаващи класически и рок жанрове, в които участват електрическа цигулка, оркестър, рок група и хор.

Александър Марков е роден в Москва и учи цигулка при баща си, също цигулар, Алберт Марков. Той емигрира в САЩ заедно с родителите си и получава американско гражданство през 1982 г.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.