Симфоничен оркестър Истанбул

Шедьоври на класиката със световноизвестния цигулар Александър Марков

Държавен симфоничен оркестър Истанбул

Диригент Светослав Борисов

Солист Александър Марков – цигулка

Този концерт се реализира с подкрепата на посолството на САЩ в България

Една мегазвезда – Александър Марков – ще озари с харизмата си публиката на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022 заедно с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул под диригентството на Светослав Борисов.

Александър Марков получава американско гражданство през 1982 година и гради успешна кариера в САЩ като един от най-обичаните от публиката цигулари. Независимо дали свири като солист с престижни оркестри в най-големите концертни зали по света или на спортни арени пред 25 000 души на мач от НБА на своята златна електрическа цигулка, Александър Марков винаги установява незабавна връзка с публиката си. Носител на златен медал от Международния конкурс за цигулари „Паганини“, той солира на някои от най-известните оркестри в света с диригенти като Лорин Маазел, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, споделял е сцената с Марта Аргерич. Издаването на компактдиска и видеото с 24-те каприза на Паганини, разпространявани в цял свят от Warner Classics International, предизвиква сензация и се превръща в бестселър. Марков съчетава любовта си към класическата музика и рока. Публиката във Варна ще чуе изпълнението му на златната 6-струнна електрическа цигулка, единствена по рода си в света, в Рок симфония, създадена от самия Марков.

Истанбулският държавен симфоничен оркестър е основан в началото на XIX век. През дългата си и богата история оркестърът запазва специално място в културния живот на Истанбул като поддържа и развива традицията и новото мислене. Оркестърът прави световни премиери на голяма част от произведенията на водещите турски композитори и изпълнява музика за радио и телевизионни програми. Има турнета в Европа, Южна Америка, Япония, Египет. През годините с оркестъра са работили Йехуди Менухин, Жан-Пиер Рампал, Гидон Крамер, Лучано Павароти, Лейла Генчер, Фазил Сей. От 2014 г. главен диригент е Ендер Сакпинар.

От сезон 2016/2017 Светослав Борисов e първи диригент и заместник-музикален директор на Опeрния театър Магдебург (Германия), както и артистичен директор на австрийскя камерен оркестър CON FUOCO в Грац. В периода 2013 – 2016 е диригент на Симфоничния оркестър Бохум, а успоредно с това е и главен диригент на Варненска oпера. Поддържа и до днес тесни контакти и с двете институции като чест гост. Той има успешно и ценно сътрудничеството с много оркестри, сред които са Бетовен оркестър Бон, симфоничните оркестри на Бохум и Дюселдорф, Гьотингенския симфоничен оркестър, Новата филхармония на Вестфалия, Бранденбургския симфоничен оркестър, Филхармонията на Грац и „Брукнер оркестър “ Линц. Гостувал е като диригент в Австрия, Белгия, Израел, Китай, Германия, Гърция, Турция, Литва и Украйна и др. През 2007 г. основава камерния оркестър CON FUOCO, който има успешни изяви, както в Австрия, така и в чужбина, през юни 2019 дебютира и в концертния сезон на Музикферайн Виена.

Изтегли програмата на концерта

Информация за събитието