Светослав Борисов

Светослав Борисов e от сезон 2016/2017 първи диригент и заместник-музикален директор на Опeрния театър Магдебург (Германия), както и артистичен директор на австрийскя камерен оркестър CON FUOCO в Грац.

В периода 2013 – 2016 г. е диригент на Симфоничния оркестър Бохум, а успоредно с това е и главен диригент на Варненска oпера. Поддържа и до днес тесни контакти и с двете институции като чест гост.

През сезон 2021/2022 г. в Магдебург наред с множество репертоарни заглавия и симфонични концерти, Борисов дирижира новите постановки на оперите“Риголето“ и“Фалстаф“ от Верди , „Дон Жуан“ от Моцарт и „Фигаро се развежда“ от Елена Лангер. Сред акцените в следващия сезон 2022/2023 са заглавия като: „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус, „Турандот“ от Верди, „Евгений Онегин“ от Чайковски, както и балетна премиера с музика от Арнолд Шьонберг и Густав Малер. В периаода от 2016 до днес под неговата палка са прозвучали десетки заглавия от оперния репертоар: „Фауст“ и „Ромео и Жулиета“ на Гуно, „Аида“ на Верди, „Хензел и Грегел“ на Хъмпърдинг, „Саломе“ на Р. Щраус, „Тоска“ на Пучини, „Летящият холандец“ на Вагнер, „Дон Паскуале“ на Доницети и мн. др. В репертоара си поддържа популярни оперни заглавия, сред които са „Дон Карлос”, „Травиата”, „Eрнани”, „Севилският бръснар”, „Сватбата на Фигаро”, „Дон Жуан“, „Любовен еликсир”, „Кармен”, „Отело”, както и симфонични творби от класически и съвременни композитори.

Светослав Борисов има успешно и ценно е сътрудничеството с много оркестри, сред които са Бетовен оркестър Бон, симфоничните оркестри на Бохум и Дюселдорф, Гьотингенския симфоничен оркестър и Новата филхармония на Вестфалия. Гостувал е като диригент в Австрия, Белгия, Израел, Китай, Германия, Гърция, Турция, Литва и Украйна. Преди няколко години, в последния момент замества Кшищоф Пендерецки във Филхармонията на Грац и дирижира оркестъра отново през 2018/2019 г. Той е и редовен гост на „Брукнер оркестър “ в Линц. Няколко пъти гостува и в Националната опера в София, а през 2016 г. и в Истанбулската опера с балета „Корсар“ от Адолф Адам.
През декември 2021 дебютира на пулта на Софийска филхармония, а през юни 2022 г. и на Бранденбургския симфоничен оркестър. В сезон 22/23 предстои дебютът му с Тонкюнстелер оркестър Виена.

През 2007 г. Светослав Борисов основава камерния оркестър CON FUOCO, който има успешно изяви, както в Австрия, така и в чужбина, през юни 2019 дебютира и в концертния сезон на Музикферайн Виена.

Пътят в музикалната професия на СВЕТОСЛАВ БОРИСОВ започва с обучение по пиано в последствие се пренасочва към тромпет и с него завършва Варненското музикално училище. Следва в Университета за музика и театрално изкуство в Грац и се дипломира със специалност тромпет . По-късно завършва с отличие магистърска степен по оркестрово дирижиране в класа на Мартин Зигхарт . Участва в майсторски курсове на известни музиканти и диригенти: Ралф Вайкерт, Бернард Хайтинг, Хесус Лопес Кобос, Курт Мазур, Стивън Слоан, сър Роджър Норингтън, Силван Камбрелян и др.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.