Бароков ансамбъл Вроцлав

Бароковият ансамбъл Вроцлав се специализира в исторически информирано изпълнение като се фокусира основно върху представянето на рядко изпълняван репертоар от Централна Европа. Ансамбълът изпълнява творби от старинната музика, вариращи от камерни произведения до оратории и кантати и се фокурира особено над културното наследство на полския Ренесанс и Барок. Той работи под артистичното ръководство на Андржей Косендяк, който основава групата през 2012 г. Ансамбълът е един от няколко постоянно работещи ансамбли в Националния форум за музика във Вроцлав. Ядрото на музикалния състав се състои от изявени инструменталисти и певци от редица европейски държави (Полша, Чехия, Великобритания и Германия).

Бароковият ансамбъл Вроцлав има обширен каталог от записи на дискове, посветени на бароков репертоар, състоящ се главно от творби на полски композитори като Г.Г. Горчицки, Бартломей Пекиел, Марчин Миелчевски, Станислав Силвестър Сзаржински и Миколай Зиeленски (CD Accord). Поредицата е достъпна чрез каталога на онлайн платформата Spotify, разпространява се в цял свят от Naxos, и носи на ансамбъла изключително позитивни международни рецензии от MusicWeb International, ClassicsToday.com, както и Fanfare Archive.

Първият албум, включващ музика от Горчицки, е награден с музикалната награда на Вроцлав през 2013. През 2013, 2015, както и 2017-2020, албумите са номинирани за престижната полска награда “Фредерик”. През 2019, албумът Mielczewski II също получава наградата “Фредерик”, а албумът Mikołaj Zieleński получава същата награда през 2021 (и двата албума триумфират в категорията “Албум на годината – старинна музика”). През 2015, ансамбълът издава албума The Salzburg Marian Mass (литургическа музика от В.А. Моцарт) в сътрудничество с NFM Boys’ Choir, дирижирани от Андржей Косендяк.

Ансамбълът участва в престижни музикални фестивали като “Wratislavia Cantans” (Полша), “Ohrid Summer” (Северна Македония), “Emilia Romagna Festival” (Италия), “Usedomer Musikfestival” (Остров Узедом) и “Festival Ljubljana” (Словения), и разбира се, изнася много концерти в цяла Полша.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.
Диригент Aндржей Косендяк Музика от Бароковата епоха в Полша С любезното съдействие на Полски институт, София Бароковият ансамбъл Вроцлав с барокова музика от Полша за първи път в България Бароковият ансамбъл Вроцлав се специализира в исторически информирано изпълнение като се фокусира основно...