Венцел Фукс

Австрийският кларинетист Венцел Фукс е роден през 1963 година в Инсбрук. Учи в консерваторията в родния си град с Валтер Кефер и във Виенската музикална академия с Петер Шмид. Бил е солист на Виенската филхармония и на оркестъра на Виенската държавна опера. Едва 19-годишен печели конкурс за соло кларинет на Виенския симфоничен радиооркестър, а по-късно – за соло кларинет на Берлинската филхармония.

Преподава във Висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин, а от 2008 и в Академията към Берлинската филхармония. Венцел Фукс е редовен гост-преподавател в университета Sakuyou в Осакам, Япония и почетен професор в Музикалната академия в Шанхай, изнася майсторски класове по целия свят. Член е на много от камерните състави на Берлинската филхармония като ансамбъла на солистите на дървените духови инструменти и октета на Берлинската филхармония, както и на ансамбъл Метрополис и на Super World Orchestra.

Венцел Фукс е удостоен със специалната награда на Австрийското министерство на науката и изкуствата.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    Диригент Щефан Фрухт Солист Венцел Фукс – соло кларинетист на Берлинска филхармония Програма Менделсон – Увертюра „Хебриди“ Моцарт – Концерт за кларинет и оркестър ла мажор, KV 622 Бетовен – Симфония № 7 ла мажор, оп.92 Софийска филхармония, Щефан Фрухт и Венцел...