Деляна Лазарова

След като спечели първия Международен конкурс за диригенти на Siemens Hallé през февруари 2020 г., Деляна Лазарова е асистент-диригент на сър Марк Елдер в оркестъра на Hallé и музикален директор на младежкия оркестър на Hallé в Манчестър. През същата година тя спечели и наградата за дирижиране на Джеймс Конлон на престижния музикален фестивал в Аспен, САЩ, а по-ранните й успехи включват Международния конкурс за дирижиране на NRTA през 2019 г. и стипендията за дирижиране на Бруно Валтер на Фестивала за съвременна музика в Cabrillo в Калифорния през 2017 г. и 2018 г.

Сезон 2022/23 предлага някои вълнуващи дебюти за Деляна: в Америка тя дирижира Симфоничния оркестър на Форт Уърт, Симфоничния оркестър на Пуерто Рико и ROCO Хюстън. Тя дирижира Staatstheater Darmstadt за техния новогодишен концерт, работи за първи път със Симфоничния оркестър на Гьотеборг, Швеция, NDR Radiophilharmonie, Kammerorchester Basel, WDR Funkhausorchester и ще е на турне с Orchester National de Lille във Франция. Този сезон тя също се завръща за концерти с Националния оркестър на Франция и Симфоничния оркестър на град Бърмингам в Англия. С оркестъра на Hallé тя открива сезона им с концерти в Манчестър и Дъблин и закрива сезона им с изпълнение на Пролетно Тайнство от Стравински в Нотингам.

През последните сезони Деляна Лазарова работи с оркестри като BBC Philharmonic Orchestra, Симфоничния оркестър на Бирмингам (CBSO), Orchester National de France, Real Filharmonia de Galicia, Klangforum Wien, Kammerphilharmonie Graubünden, Musikkollegium Winterthur, Collegium Musicum Basel, London Mozart Players, Симфоничният оркестър на Българското Национално Радио, Симфоничният оркестър на Гьотинген, Оркестърът на държавните театри в Майнинген, Естонският фестивален оркестър и Оркестърът на Академията за дирижиране на Аспен.

Деляна е популяризатор на съвременната музика: през сезон 2022/23 тя дирижира световната премиера на най-новото произведение на Уилям Болком, както и произведения от Каролайн Шоу и Добринка Табакова. През май 2023 ще бъде представен албум с нейни записи на музиката на Добринка Табакова с оркестъра Hallé. Миналия сезон Деляна реализира премиера на „Марс“ на Дженифър Уолш в Амстердам и Виена с Klangforum Wien, а други композитори, включени в нейните програми през последните сезони бяха София Губайдулина, Джоан Тауър, Дженифър Уолш, Оливър Вайбрънс, Майкъл Гилбъртсън и Чарлз Пек.

Деляна Лазарова е силно ангажирана с музикално образование и проекти за популяризиране на класическата музика сред по-младата публика, затова с гордост ръководи образователните концерти на Hallé Orchestra. През лятото на 2022 г. този оркестър под нейната диригентска палка, изнесе концерти пред близо 19 000 студенти в града и околностите на Манчестър.

Деляна учи дирижиране в Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK) при Проф. Йоханес Шлефли. Посетила е множество майсторски класове с Бърнард Хайтинк, Пааво Ярви, Ленард Слаткин, Марк Стрингер, Робърт Спано и Матиас Пинчер, и много други. Тя също асистира на Кристиан Мъчелару в WDR Sinfonieorchester Köln и Националния оркестър на Франция.

Информация за личността