Донг-Сук Канг

Донг-Сук Канг е изнасял концерти на пет континента, като получава признание за изключителната си артистичност, музикалност и виртуозност. Доминик Гил, лондонски музикален критик, описва Донг-Сук Канг в „Книгата на цигулката“ като „един от големите световни цигулари. Неговата безупречна техника и перфектно боравене с лъка сътворяват едни от най-красивите цигулкови звуци, които могат да се чуят днес. Орманди, Серкин, Менухин, Франческати и други изтъкнати музиканти също го определят като музикант от най-висока класа и един от найзабележителните цигулари на своето поколение.

Роден в Корея, Донг-Сук Канг заминава за Ню Йорк, учи в Джулиард Скул и покъсно в Института Къртис при Иван Галамян. Привлича вниманието на американската общественост, когато печели конкурса на Симфоничната фондация в Сан Франциско и конкурса Merriweather Post във Вашингтон. След дебют в Кенеди център и изява със Сейджи Озава, той продължава да печели награди от конкурсите в Монреал, Карл Флеш в Лондон и Кралица Елизабет в Брюксел. Свири с много известни оркестри по света, сред които филхармониите на Филаделфия, Кливланд, Лос Анджелис, Сейнт Луис, Сан Франциско, Балтимор, Вашингтон и Монреал в Америка и Кралската филхармония, Лондонската филхармония, оркестрите на BBC, Академията на Сейнт Мартин, Английска камара, Хале, Бирмингам, Шотландски национален оркестър, Мюнхен, Щутгарт, Гевандхаус, Френския и Белгийския национални оркестри, Гьотеборг, Санкт Петербург, Москва, Полски национален и Ротердам в Европа.

Има турнета в Азия, САЩ и Европа с оркестрите на NHK, Yomiuri, Tokyo Metropolitan, Хонг Конг, Сингапур, Малайзия, Пекин, Шанхай, KBS и Сеулската филхармония, Свирил е с всички големи австралийски оркестри.

Работи с прочути диригенти като Дютоа, Озава, Мазур, Ярви, Менухин, Салонен, Слаткин, Чунг, Баршай, Янсонс, Норингтън, Фостър, Светланов. Свирил е в големи музикални центрове и фестивали по целия свят, а концертите му, например от London Proms, често се излъчват по телевизията и радиото в много страни. Силният му интерес към камерната музика го отвежда на сцената на различни фестивали за камерна музика – в Сполето, Санта Фе, Кухмо, Коршолм, Сиатъл, Ванкувър, Нюпорт и Австралийския фестивал на камерната музика. Като гост-артист в Обществото за камерна музика на Линкълн Сентър той свири в Ню Йорк.

Широкият репертоар на Донг-Сук Канг включва всички стандартни произведения, както и много необичайни или пренебрегвани творби. Той изпълнява за първи път концерта за цигулка „Мистрал“ от Алън Ходинот във Великобритания по поръчка на Би Би Си, както и азиатската премиера на Третия концерт от Исанг Юн на концерта за откриване на фестивала „World Music Days“, след като преди това изпълнява Първия концерт на Исанг Юн.

В областта на звукозаписа, в допълнение към добре познати произведения, като Годишните времена на Вивалди (с Академията Saint Martin in the Fields), той е записал концертите на Нилсен и Елгар, камерна музика на Онегер. Неговите записи печелят признание на критиката и награди, сред които Grand Prix du Disque както от Académie Charles Cros, така и от Nouvelle Académie du Disque. Неговият компактдиск с концерта на Уолтън е избран за компактдиск на месеца от списание „Грамофон” и номиниран за наградата „Грамофон“.

Корейският виртуоз е бил в журито на големите международни конкурси Queen Elisabeth, Indianapolis, Montreal, Wieniawski, Long-Thibaud, Menuhin, Michael Hill, Sendai, Tibor Varga, Qingdao и др. Донг-Сук Канг е артистичен директор на „MusicAlp Festival“ във Франция и „Seoul Spring Festival“ в Корея. Той е Кавалер на ордена на изкуствата и литературата „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres“, отличие, присъдено от френското правителство.

Информация за личността