Педро Халфтер

Испанецът Педро Халфтер е дирижирал на някои от най-престижните сцени в Европа ( Музикферайн във Виена, залата на Берлинската филхармония, зала „Кралица Елизабет“ в Лондон, театър „Шатле“ в Париж, залата на Московската консерватория), Азия (концертната зала на Токийската опера) и Канада. Сред оркестрите, с които е работил са Дрезденската филхармония, Варшавския филхармоничен оркестър, Страсбургската филхармония, Симфоничния оркестъра на Ерусалим, филхармониите в Ротердам, Щутгарт, Сан Антонио и както и Испанецътвсички значими оркестри в Испания.

Негов артистичен фокус и мисия е да въвлече испанската публика в красотата на немската и австрийската музика – Вагнер, Щраус, Шрекер, Землински. Именно под палката на Педро Халфтер е била испанската премиера на редица опери като „Д-р Фауст“ на Бузони, „Мълчаливата жена“ на Рихард Щраус и други.

През 2009 Халфтер дебютира на сцената на Берлинската държавна опера със „Саломе“ от Щраус и този сезон се завръща там с “Далечният звук“ от Шрекер. Отново с „Мълчаливата жена“ през сезон 2014/2015 Халфтер е на сцената на Баварската опера, както и на Мюнхенския оперен фестивал. Тогава дебютира и в Пекин, дирижирайки постановката на „Риголето“ на Верди.
Следват ангажименти в Театро де Маестранца в Севиля – „Танхойзер“ от Вагнер, „Вълшебната флейта“ от Моцарт и „Бохеми“ от Пучини; в Унгарската държавна опера с „Дама Пика“ от Чайковски и в Операта в Есен с „Мълчаливата жена“.
Педро Халфтер има награда Джуно (канадския еквивалент на Грами) за най-добър класически албум за „Огън и кръв“, записан с Монреалската филхармония.

Паралелно Педро Халфтер гради име като композитор в Испания и на международната сцена. Негови творби се изпълняват в емблематични концертни зали в Мадрид, Дортмунд и Ню Йорк (Карнеги хол).
При отбелязването на 250-годишнината от рождението на Бетовен Педро Халфтер дирижира много престижни концерти.
Той е част от журито на конкурса за оперни певци Ottevio Zino в Рим.

Информация за личността
    Участия в събития
    You might also love these events.
    Виенски камерен оркестър Хор и оркестранти на Държавна опера Варна, диригент на хора Надежда МакКюн Хор „Морски звуци“ при Община Варна, диригент Росица Щерева Диригент Педро Халфтер Солист Даниел Внуковски – пиано Солисти Линка Стоянова – сопран Михаела Берова – мецосопран Рейналдо...