Рудолф Леополд

Виенският виолончелист Рудолф Леополд е един от най-многостранните музиканти на своето поколение. Завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Страстта му към бароковата музика го насочва още в началото на творческия му път към Николаус Харнонкур и Concentus Musicus, с които записва Бранденбургските концерти на Бах, както и много други произведения. Рудолф е солист виолончелист в продължение на 25 години и до днес продължава сътрудничеството си с Concentus Musicus.

Като съосновател и изпълнител в прочутия Виенски струнен секстет, Рудолф Леополд гради успешна международна кариера в продължение на 25 години. С този ансамбъл записва по-голямата част от творбите за струнен секстет за EMI и Pan Classics и пише множество аранжименти за секстета. Неговата възстановка на първата версия на „Метаморфози“ на Рихард Щраус е публикувана от издателството Boosey and Hawkes и се изпълнява в цял свят.

От 1990 г. Рудолф Леополд е професор по виолончело в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. Преди това преподава камерна музика в Университета за музика във Виена. Основава ансамбъла Il Concerto Viennese, който през 2013 г. изпълнява възстановката на Матеус Пасион от Й.С. Бах на фестивала Osterklang във Виена, а след това и на сцената в Инсбрук и Грац.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.