Флораледа Саки

Флораледа Саки е считана от критиците за една от най-интересните и оригинални арфистки в международните музикални среди. Тя печели награди на 16 конкурса и участва като солистка в големи зали и фестивали: Carnegie Hall-Weill Recital Hall (Ню Йорк), United Nations Palace (Ню Йорк), Gewandhaus (Лайпциг), Konzerthaus (Берлин), Auditorium Binyanei Hauma (Йерусалим), Sala Verdi (Милано), Matsuo Hall (Токио), Prefectural Hall Alti (Киото), Salle Varèse (Лион), Gasteig (Мюнхен), Concerts de la Croix Rouge (Женева), River Concert Series (Вашингтон), Gessler Hall (Ванкувър), CBC-Glenn Gould Studio (Торонто), Società del Quartetto Milano, Festival Musica no Museo (Рио де Жанейро), Auditorium della Conciliazione (Рома), Octobre Musical (Картаж-Тунис), Quintai Hall (Китай) и др.
Флораледа Саки си сътрудничи с известни музиканти, оркестри и композитори в Азия, Австралия, Северна и Южна Америка, Европа и Африка.

От 2015, в допълнение към класическия си репертоар, тя започва да композира собствени музикални произведения с прилагане на електроника и ефекти към арфата за едно различно звучене и нова артистична идентичност. Първият й проект в тази посока, „Darklight“ (2017), остава дълго време на върха на класацията за класическа музика в различни страни по света. Проектът „Oltremare“, излязъл на 14 август 2020, получава над 160 000 слушания в Spotify за 15 дни, затвърждавайки позициите й на една от най-известните арфистки в света. През януари 2021 сингълът “Primavera” достига 19-то място в италианската музикална класация, безпрецедентен резултат за произведение за арфа и електронни елементи.

Флораледа Саки композира и музика за театър и кино. Един от най-известните й проекти е нейната музика за пиесата „Donna non rieducabile“. Представлението, което се играе с голям успех, е трансформирано от RAI 2 във филм, представен на 66-ия Венециански филмов фестивал и издаден на DVD от PromoMusic.

Родена в Комо (Италия), Флораледа е вдъхновена да свири на арфа от записите на Ани Шалан. Учи в Консерваторията в Комо и усъвършенства музикалните си умения в Германия, САЩ и Канада при Алис Джайлс, Алис Шалифу и Джуди Ломан. Тя е професор по арфа в консерваторията „F. Torrefranca“ във Вибо Валенсия.

Наред с концертната си кариера, Флораледа е активна и като артистичен директор на културни събития. В момента е артистичен директор на два фестивала (в Комо и Милано), на звукозаписен лейбъл и на асоциацията Amadeus Arte.

Информация за личността