Международен симпозиум – Концерт III

Арнолд Шьонберг/ар. Райнер Бишоф – „Нощ на просветление“ фуга
Марио Хосен – цигулка, Мария Долорес Гайтан – пиано, Фредерик Одибер – виолончело

Габриел Пиерне – „Voyage au pays du tender“
Флораледа Саки- арфа, Марио Карбота – флейта, Жаклин Прейс – цигулка, Марта Потулска – виола, Антон Никулеску – виолончело

Пол Дюка – Вариации, интерлюдия и финал по тема от Рамо
Виктория Василенко – пиано

Клод Дебюси – Соната за виолончело и пиано
Антон Никулеску- виолончело, Емануела Пиемонти – пиано

Цезар Франк – Клавирен квинтет
Иван Мартин – пиано, Марио Хосен – цигулка, Жаклин Прейс – цигулка, Жерар Косе – виола, Сандро Лафранкини – виолончело

Бисери на френския и австрийския модернизъм

Търсачите на рядко изпълнявани музикални бисери във Варна ще имат шанса да се потопят в шедьоври на френския модернизъм и повлияните от него европейски композитори в концерта на 6 юли в Градската художествена галерия в третия концерт от симпозиума на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022.

Финалният от поредицата концерти, посветени на френския модернизъм, ще съчетае виртоузността на европейски изпълнители на арфа, флейта, цигулка, виола, пиано и виолончело. Ще чуем интерпретациите на Виктория Василенко, Флораледа Саки, Марио Карбота, Жаклин Прейс, Марта Потулска, Антон Никулеску, Антон Никулеску, Емануела Пиемонти, Иван Мартин, Жерар Косе, Сандро Лафранкини.

Ще бъде изпълнена фугата „Нощ на просветление“ на Арнолд Шьонберг в аранжимент на Райнер Бишоф. Любимецът на фестивалната публика, цигуларят Марио Хосен, заедно с пианистката Мария Долорес Гайтан и виолончелиста Фредерик Одибер ще радват ценителите със своя прочит на творбата.

В концерта ще бъдат изпълнени и Клавирен квинтет на Цезар Франк, Соната за виолончело и пиано на Клод Дебюси, Вариации на Пол Дюка и „Voyage au pays du tender“ на Габриел Пиерне.

Концертът е част от международния симпозиум, посветен тази година на френския модернизъм. В него участват проф. Хартмут Кронес, Лили Големинова и редица бележити изследователи на музикалната култура от Франция, България, Швейцария, Австрия. Теоретиците ще анализират стила и творчеството на френските композитори-модернисти, връзката им с нововиенската школа и влиянието на френската школа върху музиката на българските композитори.

Изтегли програмата – ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Изтегли програмата – КОМПОЗИТОРИ

Информация за събитието