Марио Карбота

Марио Карбота е сред най-ценените италиански флейтисти от своето поколение. Концертира на престижни сцени по света като „Музикферайн” Виена, „Рудолфинум“ Прага, „Тонхале” Цюрих, Операта в Кайро, CBC GlennGould Hall (Торонто) и Центъра за изкуства в Сеул.

Изявява се и в Ню Йорк, Монреал, Токио, Лондон, Пекин, Женева, София, Сао Пауло, Истанбул, Букурещ и Техеран, както и на фестивалите на Сантандер, Перелада, Любляна, Фландрия, Вараждин и Загреб. Изпълнявал е по-голямата част от репертоара за флейта и оркестър под палката на диригенти като Филип Бернолд, Диего Фазолис, Пиетро Мианити, Ян Талих и Джонатан Уеб и с над седемдесет международно известни симфонични и камерни оркестри, сред които Камерния оркестър на Европейски съюз, Tonkünstler Niederösterreich Wien, „Симфониета” София, Краковската филхармония, Deutsches Kammerorchester Frankfurt am Main, Israel Sinfonietta, I Pomeriggi Musicali of Milano и Orchestra Sinfonica Siciliana (Палермо).

Негови редакции на творби от Дж. А. Фиорони, П. Нардини, П. Лихтентал, С. Меркаданте и А. Рола са публикувани от Suvini Zerboni/Sugarmusic, Carisch, Rugginenti and Bèrben. Има записи за RTSI, Литовското радио, Хърватската радио и телевизия и за CBC-Торонто (Канада), както и над 21 издадени компактдиска за италианските лейбъли Dynamic, Tactus и Nuova Era. Преподава в консерваторията „Луиджи Бокерини“ в Лука (Тоскана).

„Изпълненията на Марио Карбота се отличават с красота на звука и изключителна техника.“
(Fanfare USA)
„Той има звънък, изпълнен с жизненост, чист тон, безупречна техника и превъзходен динамичен диапазон.”
(American Record Guide)

Информация за личността