Грациела Вълчева Фиеро

Meцосопраното Грациела Вълчева Фиеро е гостувала на сцeната на около 30 държави от 4 континента, изявявайки се пълноценно като на оперната, така и на камерната световна музикална сцена.

Родена е във Варна, където завършва Музикалното училище «Добри Христов» в класа на Златка Кунчева, след което учи в Държавната музикална академия в София и Висшето училище за музика в Лозана, Швейцария. Специализира в Римската академия «Борис Христов» при Никола Гюзелев, но също и при Тереза Берганца, Криста Лудвиг и Грейс Бъмбри, с която изнася няколко съвместни концерти.

Лауреат е на българския телевизионен конкурс на предаването «Всяка неделя» с президент Никола Гюзелев, на Международния конкурс за чуждестранни изпълнители на Европейския институт по разпространение на италианско изкуство и култура във Флоренция, на конкурса «Джузепе ди Стефано» – Трапани, на «Франциско Виняс» – Барселона, на престижната награда на Фондация «Ленардс» – Швейцария, на Фондациите «Никати де Луз», «Рийс», «Про Арте» и «Макс Д. Йост», както и на Швейцарския клуб на вагнеровите почитатели и Вагнеровия фестивал в Байройт. На 23 години дебютира в ролята на Орловски от «Прилепът» в грандиозната продукция на Пламен Карталов в НДК. По същото време дебютира и на варненска сцена в ролята на Азучена от «Трубадур». Между 1995 – 1997 е солистка на ДМТ «Стефан Македонски», като същевременно гастролира във Варненската, Пловдивската и Софийската опера.

От 1997 г. Грациела Вълчева Фиеро живее и работи в Швейцария. Канена е като солист в Европа, Канада, САЩ и Куба. През 2006 става член на солистичния ансамбъл на операта в Лозана. Творческият й път я отвежда до сътрудничество с изтъкнати диригенти като Kент Нагано, Фабио Луизи, Бруно Кампанела, Евелино Пидo, Армин Джордан, Петер Мааг, Йост Мейер, Юри Белохлавек, Бернар Тетю и Джонатан Дарлингтон.

Вокалните и музикални възможности на певицата й позволяват да изпълнява роли от различни музикални стилове, между които са Октавия (Монтеверди), Орфей (Глук), Танкреди и Изабела (Росини), Азучена и Улрика (Верди), Кармен (Бизе) и Лукреция (Бритън). Грациела Вълчева Фиеро участвува и в постановките на световни премиери на съвременни оперни. На нея са посветени и редица творби на съвременни композитори, между които швейцарския диригент и композитор Йост Мейер.

Артистичният талант на Грациела Вълчева Фиеро я отвежда и към драматичното изкуство. Нейната интерпретация на митичният образ на Вдовицата от Зорба Гъкът (Театър Жора, Швейцария), e високо оценена от специализираната критика и й отваря вратите на френско-говорящите театри, между които и световноизвестният фестивал в Авиньон.

През последните 10 години мецосопраното е в тясно сътрудничество с пианиста Мачей Пикулски, партньор на най-големите съвременни оперни певци. Съвместният им диск, включващ всички вокални цикли на Мусоргски, е високо отценен от
международната критика. Сценичната им изява с « Хубавата Магелоне » от Брамс в концертната зала „Падеревски“ в Лозана поставя началото на серия ангажименти, програмирани до края на 2022 във Швейцария, Франция и Испания.

Дискографията на певицата включва и « Вива Верди » с камерни произведения от Белини, Доницети и Верди, ораториите « Стабат Матер» на Дворжак, « Лауди » на Сютер, както и операта « Ноевият ковчег » от Бритън.

От 2014 г, паралелно с артистичната си кариера, Грациела Вълчева Фиеро е ангажирана като преподавател в цюрихската музикална академия «Калайдос». Редовно канена като вокален педагог на майсторски класове в рамките на различни международни фестивали и висши музикални училища, от 2019 тя е и редовен член на журито на международния конкурс за оперни певци « Компостела Лирика » в Испания.

Информация за личността
Участия в събития
You might also love these events.